Rapsodija

Kruška u centru pažnje! Donosimo tri brza, jednostavna i prefina recepta, i nisu svi slatki...

Shutterestock
10.10.2017.
u 10:30

Trudili smo se iznenaditi vas, ponuditi vam nove kombinacije okusa, rezultat će vas, sigurni smo, oduševiti. Valja napomenuti da je kruška specifična zbog svog “brašnastog” tijela i da ju je potrebno pravilno obraditi kako ne bi dominirala u jelima u kojima joj to nije uloga

Jesen volimo, ako ne zbog vremena, svakako zbog plodova koje nam priroda daruje u to doba. A jedan od najslađih jesenskih darova svakako su kruške pa su one česte namirnice u kuhinji. Kruške, naime, možete koristiti i u slanim i slatkim jelima, kao prilog, kao bazu za umake, u sokovima...

No, prije negoli krenete u pripremu nekog od naših sjajnih recepta, evo nekoliko savjeta koje valja znati prije pripreme... Kruške do kraja sazrijevaju nakon što su ubrane pa je kupljene voćke najbolje ostaviti da odstoje nekoliko dana i sazru do kraja. Najčešće vrste krušaka su viljamovka porijeklom iz Velike Britanije, talijanska rana morettinijeva, boskova i krasanka iz Francuske, a najraširenija sorta u uzgoju u cijelom svijetu je conferance.

Kruške trebaju sazrijevati na sobnoj temperaturi. Znat ćete da su zrele ako ih pritisnete na vratu, a one su mekane. Zrele kruške u hladnjaku možete čuvati najviše pet dana. Kruške jako vole bademe i vino i često dolaze upravo u tim kombinacijama. No, iako vam se možda na prvu čini čudnim, kruške se izvrsno slažu i s pršutom, izvrstan su dodatak svinjetini i piletini, posebice u varijantama slatko-kiselih umaka, mogu biti izvrstan dodatak pizzi.

Naravno, džemovi i kompoti od krušaka dio su tradicije, a oplemeniti ih možete dodavanjem pokojeg egzotičnog začina. Jedna od neobičnih, no jako ukusnih kombinacija svakako je rižoto od krušaka sa šafranom. Možda vam na prvu zvuči odbojno, no, kada jednom probate tu kremoznu (i famoznu) kombinaciju, čudit ćete se kako tu bogovsku hranu niste otkrili ranije.

Kako svi vrhunski chefovi, a i nutricionisti, ističu – kuhati treba sa sezonskim namirnicama, stoga su pred vama recepti za pripremu jela s kruškama. Trudili smo se iznenaditi vas, ponuditi vam nove kombinacije okusa, rezultat će vas, sigurni smo, oduševiti. Valja napomenuti da je kruška specifična zbog svog “brašnastog” tijela i da ju je potrebno pravilno obraditi kako ne bi dominirala u jelima u kojima joj to nije uloga.

Tart od krušaka i čokolade

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za tijesto: 160 g oštrog brašna, 8 žlica maslaca, 2 žlice šećera, prstohvat soli, 1/4 šalice hladne vode

Nadjev: 180 g tamne čokolade u kapljicama, 1 šalica vrhnja za kuhanje, 1 jaje, 1/2 šalice šećera, 1 šalica bijelog vina, 1 žličica cimeta, 1 žličica ekstrakta od vanilije, 3 kruške

Priprema:
Za tijesto: Prvo zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U posudi miksajte sastojke i polako dodajte hladnu vodu dok se ne oblikuje čvrsto tijesto. Razvucite tijesto u oblik kruga, debljine pola centimetra; treba stati u kalup (s odvojivim dnom) promjera 25 cm te pokriti i rubove. Vilicom izbodite tijesto pa ga prekrijte grahom ili rižom. Pecite otprilike 20 minuta, dok ne postane zlatno i hrskavo. Kada je tijesto pečeno, izvadite ga i pojačajte temperaturu pećnice na 200 stupnjeva.

Za nadjev: Izmiksajte jaje i 3 žlice šećera dok smjesa ne postane pjenasta; dodajte 1/3 šalice vrhnja i kratko miksajte. U manjoj tavi propirjajte vino, kruške, preostali šećer, cimet, vaniliju i malo soli; pirjajte dok kruške ne omekšaju pa ih narežite na tanke kriške. Rastopite čokoladu i preostalo vrhnje na pari pa prelijte na pečeno tijesto; poslažite po čokoladi narezane kruške i pecite 20 minuta. Po želji ukrasite bademima narezanim na listiće.

 

Pečene kruške s čokoladom i bademima

Foto: Shutterstock

Sastojci:

 4 kruške, 30 g zobenih pahuljica, 30 g badema, 40 g maslaca, 2 žlice meda, 40 g čokolade za kuhanje, malo cimeta

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200°C, a posudu obložite papirom za pečenje. Voće operite, prepolovite i odstranite nejestive dijelove pa izdubite sredinu, ali tako da stane barem 1 cm debljine mesa. Također, sa stražnje strane svake polovice odrežite malu plohu da bi voće moglo stabilno ležati. Posipajte ih s malo cimeta. Meso koje ste izdubili sitno nasjeckajte. Ostale sastojke pomiješajte i prstima ujedinite u mrvičastu smjesu – dodajte i nasjeckano voće i sve pomiješajte. Tim nadjevom punite voće pa pecite 25-30 min tj. dok tijesto ne dobije lijepu boju, a voće ne omekša. Umočite u rastopljenu čokoladu i posipajte bademima.

Pizza s kruškama

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Tijesto za pizzu 500 g, mozzarella 100 g, gorgonzola 200 g, 3 kruške, jabuka, maslinovo ulje 50 ml, bosiljak, začini po želji

Priprema:

Mozzarellu i gorgonzolu narezati na kockice. Jabuku oguliti i narezati na kockice, a kruške narezati na ploške. Tijesto za pizzu razvucite te stavite na papir pečenje. Po tijestu rasporedite kockice mozzarelle te prekrijte kruškama. Rasporedite kockice jabuke i gorgonzole po tijestu. Po potrebi začinite. Pizzu peći u pećnici 30 minuta na 220 stupnjeva. Kada je pizza pečena, po njoj posuti drobljeni crveni papar, nekoliko kapi maslinova ulja i bosiljak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije