27.09.2015. u 09:00

Kruška je dobra za jačanje imuniteta, te za relaksiranje živčanog sustava, no treba je oprezno konzumirati

Podrijetlom iz Male Azije, kruška se udomaćila u Perziji, a iz Perzije je potom stigla i u Europu. Uzgajala se još u staroj Grčkoj, a spominje se i u Ilijadi i Odiseji. Stari Rimljani je konzerviraju i prerađuju u marmeladu, a poznavali su više od 200 sorata krušaka. Plinije u 1. st. n. e. spominje 36 odlika kruške.

U pučkoj medicini kruška se slabo koristi jer ima malo ljekovitih sastojaka, ponajprije arbutina u listovima, za razliku od listova borovnice, brusnice, medvjeđega grožđa u kojima ga je mnogo više pa se i više koristi. Listovi, kora i cvjetovi rabe se za pojačano izlučivanje mokraće te za istjerivanje pijeska i kamenaca iz mjehura i bubrega, u liječenju bolesti optoka krvi i bubrega jer kalij smanjuje otekline prouzrokovane vodenom bolešću, za relaksiranje nervnog sustava, kod dječjih proljeva, kožne bolesti kao što je herpes zoster.

Foto: Ivan Lesinger
Pirus communis L. Familiae Rosaceae – Porodica Ružičnjača; druga imena: pitoma kruška, petrovka, zlatna kruška, viljamovka

Mladi pupovi i listovi kruške vrlo su dobro sredstvo za liječenje katara mjehura i bubrega, kao i protiv noćnog mokrenja. Ljekovitost kruške pomaže u liječenju HIV – pozitivnih osoba jer jača imunološki sustav. Kruška, međutim, nepovoljno djeluje na probavni sustav, pa se savjetuje oprez pri konzumiranju.

Od krušaka se priprema poznata i cijenjena rakija viljamovka i liker kruškovac, a isto tako džemovi i marmelade. Krušku rabimo kao; adstrigent, antianemik, antioksidans, antipiretik, aromatik, detoksikant, dijetetik, diuretik, sedativ.

Kontraindikacije: stanične stijenke pojedinih vrsta krušaka različitog su sastava, iz čega proizlazi različito djelovanje kruške na zdravlje. Tako npr. biokemijski kalcijevi spojevi u kruški često izazivaju tvrdu stolicu. Sirova kruška je teško probavljiva pa se ne preporučuje osobama s bolestima želuca i crijeva. Ali kompot od krušaka vrlo je koristan i izvrsna je dijetalna hrana.

* Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom u prilogu Dom&vrt!

>>Krumpir: omiljen prilog našeg kulinarstva liječi 
bolesti kože, jetre, srca...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije