Uzgoj bilja

Krizanteme nisu samo za groblje, otkrivamo kako ih uzgojiti u svom vrtu

Sandra Šimunović/PIXSELL
24.10.2023.
u 14:39

Kako je riječ o cvijeću koje cvate u kasnu jesen, odnosno za Sve Svete, često se nosi na groblje. Najčešći kultivari koji se sade za cvatnju u terminu Svi svetih su Shoesmith May i Shoesmith Yellow od krupnocvatnih krizantema, Boris Becker, White Spider i Golden Spider od špina

Krizanteme, jesenske ljepotice, otvorile su latice u listopadu i cvjetat će sve do prvog snijega ili jako niskih temperatura. No, i oštre zime krizantema će preživjeti i cvasti opet iduće jeseni. Ljepota njihovih cvjetova, različiti oblici i njihova nezahtjevnost pri uzgoju učinili su ih jednima od najčešće uzgajanih cvjetnica na svijetu. Inače, krizantema potječe iz istočne Kine, gdje je bila poznata još prije Kristova rođenja. Kod nas su trenutno preplavile tržnice i trgovačke centre jer su cvijeće koje se tradicionalno za blagdan Svih Svetih nose na groblje, no, uz malo truda, mogu krasiti vaš vrt i/ili balkon tijekom cijele zime.

Foto: GettyImages

U 8. stoljeću prenesena je u Japan, a u 1. stoljeću u Europu. Krizanteme spadaju u porodicu glavočika – Asteraceae, najvažnija vrsta je Chrysanthemum indicum. Osnovna karakteristika multiflora krizantema je okrugla loptasta forma presjeka 45-50 cm s mnoštvom cvjetova. Za sadnju krizantema (sade se u travnju) pogodna su srednje teška ilovasta tla, slabo kisele do slaboalkalne reakcije (pH 6 – 7.2) uz 5% humusa.

Humus je bitan sastojak tla jer veže hraniva i vodu, pa time sprečava ispiranje hraniva, nagle promjene koncentracije soli nakon gnojidbe, zamočvarivanje tla, a pomaže i u zadržavanju zraka u porama čime su osigurani optimalni uvjeti za rad korisnih mikroorganizama.

Kako je riječ o cvijeću koje cvate u kasnu jesen, odnosno za Sve svete, često se nosi na groblje. Najčešći kultivari koji se sade za cvatnju u terminu Svi svetih su Shoesmith May i Shoesmith Yellow od krupnocvatnih krizantema, Boris Becker, White Spider i Golden Spider od špina.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Pravilan uzgoj krizanteme, da one pravodobno procvatu i da budu na dugim stapkama, zahtijeva nešto više truda i umijeća. Konac srpnja i početak kolovoza vrijeme je kad je toj biljci potrebna posebna pozornost. Sadnja krizantema ne smije kasniti. Njihova presadnja počinje sredinom srpnja. Naime, ubrzo poslije sadnje počinju se pojavljivati cvjetni pupovi koji usporavaju rast te one ostaju niske bez obzira na dobro održavanje nasada i skidanje postranih izbojaka. Tempiranje vremena cvatnje kod većine sorata krizantema jedan je od osnovnih uvjeta pravodobne cvatnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije