ideje za srpanj

Kreće sezona godišnjih odmora, kako riješiti zalijevanje biljaka dok vas nema

cvjetna moda
Dom & Vrt
06.07.2022.
u 06:15

Ako u vrtu imate samo cvijeće, zadatak broj jedan je osigurati mu dovoljno vode. Osim toga, u prvoj polovici ovog mjeseca stignete obaviti sjetvu maćuhica, zvončića, klinčića, vrtnog sljeza.

Unatoč visokim temperaturama, srpanj je itekako živahan mjesec po pitanju radova u vrtu. S obzirom da kreće sezona godišnjih odmora, radove dobro isplanirajte i napravite ih na vrijeme. Vjerojatno će biti potrebno osigurati ispomoć oko zalijevanja i brige oko cvijeća ako vas neće biti dulje vrijeme. Ostali dio posla napravite sami prije nego što odete.

Foto: pixabay

Povrtnjak

Kako je neko povrće posađeno u proljeće sigurno već dozrelo, vjerojatno se dio gredica u vrtu oslobodio. Siju se rotkvice, grmolike tikvice, gorušica, rane vrste mrkve, mladi luk, radič, repa i cikorijska salata. Poneki stručnjaci preporučuju čak i sijanje mrkve kako biste svježu mogli imati cijelu jesen, pa čak i zimu. Krajem srpnja i početkom kolovoza siju se niske mahune te nisku hrah, a prema nekim preporukama čak peršin i pastrnjak, pa i grašak iako neće dati jako bogat urod. Sade se endivija, salata glavatica, cvjetača, cikla, korabica. Tijekom srpnja iz zemlje se počinju vaditi luk, češnjak i krumpir. Beru se urodi mrkve, boba, graška, ranog kupusa, rane cvjetače, blitve, mladog luka, salate...

Foto: Dom i vrt

Voćnjak

Ljetno je vrijeme rezervirano za branje sezonskog voća, kao i za rezidbu malih voćaka s vretenastim oblikom krošnje. Sada se orezuje marelica, trešnja, malina, lješnjak, kupina, breskva, ribizl... Treba orezati izdanke koje prebrzo rastu na granama kruške i jabuke. Zemlju općenito treba površinski obraditi kako bi tlo ostalo mekano i smanjilo se isparavanje vode. Nakon berbe jagoda treba suzbiti korov i njegovati tlo. Bere se voće koje se sprema u zamrzivač da bi za par mjeseci od njega mogli pripremati zimnicu.

Foto: screenshot/facebook

Cvjetnjak i travnjak

Ako u vrtu imate samo cvijeće, zadatak broj jedan je osigurati mu dovoljno vode. Osim toga, u prvoj polovici ovog mjeseca stignete obaviti sjetvu maćuhica, zvončića, klinčića, vrtnog sljeza..., te razdijeliti i presaditi perunike. Stignete posaditi i trajnice koje bi mogle procvasti već iduće godine, poput ivančica, ehinaceje, vučike. Na jesen će ih trebati presaditi na otvoreno. Ne zaboravite rezati ocvalo cvijeće te uvele dijelove ruža, ljetnog cvijeća i trajnica. Također, pripazite na bolesti ruža poput pepelnice i zvjezdaste pjegavosti i ako ih uočite brzo djelujte. Biljnih ušiju treba se čuvati samo ako jače napadnu. Travnjak će biti potrebno dohraniti ukoliko to niste učinili tijekom proljeća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije