Suh zrak i previše vode

Kraj zime može biti koban za sobno bilje

biljke
Foto: Promo fotografija
15.01.2020.
u 10:36

Saznajte pri čemu griješite njegujući svoje sobne biljke

Sobno bilje s odlaskom zime obično počinje pokazivati svoje “boljke”. Što i ne začuđuje s obzirom na to da cijelu zimu takve biljke provedu na, za njih, previsokim temperaturama i s premalo zraka i svjetla.

Foto: Promo fotografija

Dakako, zimi često griješimo misleći da bilje ne treba vodu pa često uvenu zbog premalo zalijevanja ili počnu trunuti zbog prevelike količine vode. Sve to ovisi o specifičnoj biljnoj vrsti i bilo bi dobro, ako ste uzgajivač početnik, educirati se o uvjetima koje biljka koju ste nabavili da vam uljepša prostor voli. Ovdje ćemo predstaviti neke od najčešćih sobnih biljaka te vas upozoriti na najčešće pogreške koje se događaju pri njihovu uzgoju.

Foto: Promo fotografije

Savjete o njezi bilja izdvojila je agronomka Ksenija Lovrić.
Fikus je, primjerice, jedna od najzastupljenijih biljaka u našim domovima, no zimi ovoj biljci često otpadaju listovi. Razlog tome je premalo svjetla. Na zimske uvjete posebno su osjetljivi fikusi prošaranog lišća. Begonija, još jedna od omiljenih sobnih biljaka također ne voli tamna mjesta, a pupovi će joj otpadati i ako je često premještate. Dracena je pak biljka koju mnogi biraju zato što je prilično otporna, međutim, ona najčešće ugiba zimi, i to zbog previše zalijevanja.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Zbog zanimljiva lišća i neodoljiva cvjeta vjeran je sustanar u mnogim domovima i afrička ljubičica, no s njom jednostavno morate znati. Mora ju se uvijek zalijevati u tanjurić, nikada odozgo, a nakon 30 minuta promijenite joj podmetač jer, uzme li previše vode, korijen joj počne trunuti. Ako primijetite da se počela “gasiti”, stavite u podložak šljunak i pustite je da se isuši. Ova biljka voli puno svjetla, ali nikako ne direktnog.

Živite li u stanu i imate li jelu u tegli, koncem zime pripremite se na pojačano opadanje iglica. Razlog tome su suh zrak i suh kompost. Obvezno je prihranjujte i pokušajte prostoriju u kojoj je biljka što češće provjetravati. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije