Djelujte preventivno

Kozičavost lista jedna je od najgorih bolesti

Savijači napadaju gotovo sve voćke u našim krajevima
Foto: Dom i vrt
1/2
16.08.2014.
u 12:30

Simptomi se, osim na listu, mogu pojaviti i na peteljkama lista i ploda u obliku duguljastih pjega s prljavobijelom prevlakom, što ometa dozrijevanje plodova

Prerano opadanje lišća u proizvodnji višanja i trešanja česta je pojava u našem uzgojnom području, osobito pri njihovu uzgoju na okućnicama gdje se ne provode redovite mjere zaštite. Uzrok tome je poznata i jedna od najštetnijih bolesti koštičavih voćaka, kozičavost lista. Uzročnik bolesti je gljiva Blumeriella jaapii koja prezimljuje na zaraženom otpalom lišću. Spore se aktiviraju rano u proljeće za kišnog ili vlažnog perioda i napadaju biljke preko puči. Bolest najčešće napada višnju, osobito sorte kereška i senteška, a može biti štetna i na maraski.Na trešnji su štete nešto manje, a na šljivi se može samo iznimno pojaviti. Simptomi su vidljivi već 10 do 14 dana nakon zaraze u obliku crvenkastih do crnoljubičastih točkica (pjega) razbacanih po listu koje se zbog jake zaraze šire i spajaju pa cijeli list pocrveni i otpada.

Na naličju lista ispod pjega nalaze se prljavobijele nakupine spora. Upravo se ovim sporama s pomoću kiše ili vjetra zaraza širi kroz voćnjak. Jedan od karakterističnih simptoma kozičavosti lista je žućenje starijih listova neposredno prije njihova opadanja. Kod ozbiljnije zaraze cijelo stablo ostaje bez lišća već polovicom ljeta pa voćka postaje osjetljiva i podložna oštećenjima od hladnoće. Ako se pak zaraza pojavi rano u vegetaciji, plodovi se neće uspjeti razviti. Simptomi se, osim na listu, mogu pojaviti i na peteljkama lista i ploda u obliku duguljastih pjega s prljavobijelom prevlakom, što ometa dozrijevanje plodova. Zaštita se provodi skupljanjem otpalog lišća i primjenom fungicida. Prvo prskanje provodi se odmah iza cvatnje te još dva do tri puta u razmacima od 8 do 14 dana. Potrebno je višnje i trešnje tretirati i nakon berbe jedan do dva puta ako vremenske prilike to dopuštaju.

Za suzbijanje kozičavosti preporučujemo koristiti pripravke na osnovi mankozeba: DITHANE DG NEOTEC i DITHANE M-45. Ovo su preventivni, kontaktni fungicidi koji suzbijaju širok spektar bolesti. Kozičavost koštičavih voćaka suzbijaju primjenom nakon cvatnje u koncentraciji od 0,2-0,25 % (20-25 g u 10 L vode). Ovi pripravci u sebi sadrže mikrohranjiva mangan i cink koji su važni u sintezi klorofila pa pozitivno utječu na ishranu i ukupnu kondiciju biljke koju štite te pospješuju tzv. zeleni efekt na listovima. DITHANE DG NEOTEC dolazi u obliku dispergirajućih mikrogranula pa se manje praši i ispire, a DITHANE M-45 u obliku močiva prašiva za suspenziju. Obje formulacije pružaju vrlo dobru pokrovnost i stabilnost suspenzije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije