ABECEDA LJEKOVITOG BILJA

Korijandar: drevni i cijenjeni ljubavni začin

korijandar
Foto: Ivan Lesinger
02.08.2015.
u 11:30

Poznavanje arome ploda korijandra znali su u prošlosti svi narodi stare civilizacije te su ga koristili za spremanje aromatiziranih pića

Korijandar je biljka Sredozemlja odakle se proširila u unutrašnjost kontinenta. Naziv je dobila po Grčkoj rijeci Koris, što znači stjenica jer miris svježe biljke je po stjenicama. Kao lijek i začin rabio se u starom Egiptu te kod Grka i Rimljana.

Kao afrodizijak bio je sastavni dio ljubavnih napitaka u srednjem vijeku. Osušeni plodovi korijandra imaju aromatičan miris te su se u prošlosti kandirali šećerom i bacali kao konfeti tijekom ceremonije vjenčanja.

Protiv nadutosti

Poznavanje arome ploda korijandra znali su u prošlosti svi narodi stare civilizacije te su ga koristili za spremanje aromatiziranih pića. Danas je korijandar sastavni dio Aquae carminativae i Spiritus aromatici. U pučkoj medicine korijandar se koristi za liječenje: tromosti crijeva (kao prašak u kombinaciji s kuminom, uvijek pola jedne biljke, pola druge), slabe muške potencije (u narodu je poznato ljekovito djelovanje sjemenki korijandra, za jačanje muške potencije, moći, te kao afrodizijak, koji se miješao s raznim ostalim stimulansima, i to najviše u obliku napitka rakije, sirupa, čaja, protiv masnoće u krvi i tegoba s nadutošću (aerofagije, meteorizma, vjetrova, gutanja zraka). Rabimo ga i kao dijetalni začin u dijetalnim jelima i zato što je dobar stimulans za cijeli probavni sustav te za sprečavanje stvaranja plinova kao karminativ. Općenito, korijandar je dobar za one koji imaju slabi rad želudca – kao digestiv pobuđuje funkcije želuca na jače izlučivanje želučanog soka – kod slabog želuca, kod slabe probave, kod lošeg apetita, grčeva želuca i crijeva (kao dobar antispazmodik), artritisa, reume i gihta, tegobe sa šećernom bolesti...

U obliku ulja, masti ili tinkure koristi se protiv gljivičnih bolesti kože (gljivica ispod noktiju) te rana jer je korijandar jak prirodni mikotik, zatim protiv slabosti organizma kao i pad imuniteta – anemije, ženskih tegoba (menstrualnih tegoba raznih parazita i nametnika u crijevima), uboda insekta i ugriza škorpiona te otrovnih zmija (zgnječeni plod se stavljao na mjesto uboda ili ugriza ili se od njega dobiveno ulje rabilo za mazanje tih ozljeda), kod različitih fizioloških poremećaja, tj. disfunkcije raznih organa. Prirodno i djelotvorno djeluje na razne tegobe mozga te ima zaštitnu ulogu kod mogućih oštećenja DNK. Korijandar je poznati sastavni dio karija, začina koji se mnogo rabi u Indiji i arapskim zemljama, a kod nas ga dosta rabe u ishrani osobe koje prakticiraju meditaciju. Dodaje se i raznim travaricama i likerima. Korijandar se koristi i za začinjavanje mesnih proizvoda, od kojih je najpoznatija mortadela, a posipa se ili se dodaje krušastim proizvodima.

Antibakterijski učinak

Korijander rabimo kao: aromatik, afrodizijak, antimikrobik, antibakterik, antioksidant, antispazmodik, antidijaroik, adstrigent, antiskorbut, antihelmetik, antifungal, antioksidant, ekspektorant, digestiv, dispeptik, laksativ, narkotik...Kontraindikacije: Kod osjetljivih osoba može doći do kontaktne alergije u dodiru s biljkom. U većim količinama korijandar može izazvati narkotični efekt.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije