Abeceda ljekovitog bilja

Koprenjak planinski: alpski lijek za želudac

koprenjak
Ivan Lesinger
26.07.2015.
u 11:21

Koprenjak, među ostalima, jača srce kod srčane slabosti, djeluje kod lakših tegoba rada srca, srčana atonija, kod zatajenja srca

Domovina koprenjaka su Alpe. Dr. Rudolf Breuss, austrijski liječnik, u svojoj svjetski poznatoj "totalnoj terapiji" u liječenju najtežih bolesti (tumora) u recepturi za miješani plućni čaj uz trputac, plućnjak, dobričicu, islandski lišaj i divizam spominje i biljku Meum mutellina, to jest koprenjak planinski – Ligusticum mutellina. Biljka je vrlo popularna u Austriji pod nazivom alpski majčin korijen.

I za čovjeka i za životinje

Od korijena i sjemenki koprenjaka stoljećima se priprema alpski biljni liker. Samostanski vrtovi alpskog područja razvili su tradicijsku bogatu recepturu uporabe koprenjaka i u liječenju raznih bolesti čovjeka i za liječenje bolesti stoke. Tradicionalno se najčešće upotrebljava za tegobe želuca, probave i maternice. Danas, zahvaljujući znanosti i bogatijoj literaturi, uporaba je šira te se preporučuje u liječenju:
– bolesti želuca – čišćenje probavnog sustava-detoksikacija, poremećaj probave, grčevi – kolike, nadutost, nametnici, slabost rada želuca i crijeva, upalni procesi u probavnom sustavu – enteritis, kolitis, za jačanje želuca, kod gubitka apetita, konstipacije itd.

– bolesti glave – kod migrene ili jakih glavobolja

– bolesti srca – jača srce kod srčane slabosti, lakše tegobe rada srca, srčana atonija, kod zatajenja srca

– bolesti pluća – za lakše iskašljavanje

– bolesti bubrega i mjehura – infekcije, slabo mokrenje, infekcije sa Escherichijom coli

– bolesti jetre i žuči – za jače izlučivanje žuči, detoksikacija jetre, žutica

– bolesti kože – ekcem, osip, lišaji, razne kožne nečistoće, rane, itd.

– bolesti žena – tegobe s maternicom, poremećaj menstrualnog ciklusa, amenoreja, za izazivanje mjesečnice, menstrualni grčevi, kod poroda, za jače izlučivanje i povećanje mlijeka kod dojilja, gihta – naročito kod bolova kao čaj ili oblog za bolna mjesta, trovanje hranom...

Dijelovi biljke

Svježi listovi tradicionalno se rabe za liječenje slabog apetita i tegobe s probavom. Sjemenke prirodno djeluju na tegobe mokraćnog sustava, ženske bolesti i jačaju apetit. Korijen se najčešće rabi za tegobe probavnog sustava. Kao začin preporučuje se osobama treće životne dobi zbog stimulativnog djelovanja na jačanje organizma.

Biljni liker od korijena koprenjaka, rakija Barwurz, tradicionalno se prodaje u smeđim cilindričnim glinenim bocama u cijeloj Austriji.

Koprenjak planinski rabimo kao: afrodizijak, amarum, analgetik, antidot, antispazmodik, dermetik, detoksikant, digestiv, diuretik, eliksir, emanagog, galaktogog, holagog, karminativ, stimulans.

Kontraindikacije: Nisu poznate osim preporuke da ne uzimaju trudnice.

Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom u prilogu Dom&vrt!

>>Kopitnjak: lijek iz prirode za bolesti dišnih putova

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije