07.07.2015. u 10:45

Poput mnogih drugih povrtnica i grašak se može uzgajati kontinuirano tijekom sezone, a ne samo u proljeće...

Ako ste ikada kušali slatka zrna graška iz mladih mahuna, vjerojatno znate kakav je to užitak. Dapače, kušanje je i odlična provjera prije berbe jer govori mnogo i o kvaliteti zrna. Ako su slatka okusa, a mahuna ima mekane zelene vrhove i izgleda kao da će uskoro puknuti, tada možete biti sigurni da ste pogodili najbolji trenutak za berbu.

I naravno, u toj fazi, netom ubran, grašak možete pojesti i sirov. Dapače, njegova zrna najbogatija su vitaminima upravo kada su svježa tako da je dobro mahune brati netom prije pripreme jela ili ih nakon berbe spremiti na nekoliko sati u hladnjak. U slučaju da ih ne planirate kuhati isti dan, najbolje je da ih zamrznete i iskoristite u sljedećih godinu dana.

Foto: Nino Šoštarić
Sve dok na biljci postoje cvjetovi biljka će stvarati nove mahune

PLODORED
Grašak se prema plodoredu uzgaja nakon korjenastog povrća, blitve i cikle. Nije mu potrebno mnogo gnojiva jer je sposoban sam fiksirati atmosferski dušik u tzv. dušičnim kvržicama koje se nalaze na korijenju svih mahunarki, pa tako i graška. Upravo zahvaljujući tome, tlo je nakon berbe graška bogato dušikom pa je on odlična pretkultura za kupusnjače jer ostavlja iza sebe oko 100 kg/ha organskog dušika u tlu. Zbog toga ga nakon berbe ne treba čupati, već odrezati kako bi korijen i dalje ostao u tlu. No dušične kvržice zaslužne su i za visok udio proteina za čiju je tvorbu također potrebno mnogo dušika. Zbog toga su sve grahorice, pa tako i grašak cijenjena zamjena za proteine koje dobivamo iz mesa, što je posebno važno u vegetarijanskoj prehrani.

Foto: Nino Šoštarić
Nema ništa slađe od mladih, netom ubranih zrna graška iz vlastitog vrta

UZGOJ
Grašak je jednogodišnja povrtnica koja najbolje uspijeva u hladnijim mjesecima, kada temperatura ne prelazi 18 stupnjeva. Tako barem tvrdi literatura. No moje je iskustvo drugačije. Ako grašku osiguramo povoljne uvjete, rast će i dozrijevati čak i u toplijim mjesecima. Osim toga, u kontinentalnim uvjetima, kada je tlo mokro i hladno, nije ga ni moguće posijati u tlo prije travnja, tako da je objektivno spreman za berbu tek potkraj lipnja, odnosno početkom srpnja. Tada su dani već prilično topli i – teoretski – nepovoljni za uzgoj. No ja ga već godinama uspješno uzgajam u tom razdoblju i nemam nikakvih problema. Znam da mu treba dosta vode i potporanj uz koji će se penjati, bez obzira na to radi li se o niskim ili visokim sortama.

Foto: Nino Šoštarić
Grašak je iznimno zdrava namirnica koju je najbolje čuvati zamrzavanjem

KONTINUITET
Ovih dana mnoge mahune graška već su pune i spremne za berbu. Srećom, ne napune se sve odjednom pa berba može trajati danima. No kada sve zbrojimo i oduzmemo, sav ćemo urod najvjerojatnije ubrati u roku od tjedan dana, osim ako biljka još ne cvjeta. U tom slučaju treba pričekati jer će se iz svakog cvijeta stvoriti mahuna. To sve ovisi o sorti koju smo posijali. Srećom, većina suvremenih sorti dozrijeva u kratkom roku, tako da berbu, čišćenje i zamrzavanje možemo obaviti u relativno kratkom roku. No tu priča o grašku ne treba završiti. Budući da njegova vegetacija ne traje dulje od tri mjeseca (od sjetve do bebe), uzgoj se može ponoviti još jednom u sezoni. Jedina opasnost tada može prijetiti od plamenjače i pepelnice pa ga treba preventivno prskati otopinom sode bikarbone (2 litre vode/2 žličice sode bikarbone/2 kapi deterdženta/2 kapi biljnog ulja).

Foto: Nino Šoštarić
Suvremena sorte graška formiraju velik broj zrna u mahunama

>>Saznajte zašto vam ne uspijevaju biljke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije