cvjetna rapsodija

Koju vrstu pelargonija odabrati ovisi o tome kakav stil uređenja balkona imate

Pelargonium for Europe
26.04.2022.
u 06:05

Pelargonije su idealne za stvaranje šarenih oaza mira. Cvjetaju ne samo u bijeloj i ružičastoj, već i u živopisnoj crvenoj, žarko ružičastoj, ljubičastoj, lila, boji lososa ili narančastoj boji, a postoje i brojne dvobojne sorte

Sve više ljudi otkriva važnost vrtova kao mjesta mira i opuštanja koja omogućuju bijeg od svakodnevnog života i potiču na kreativnost i brigu o sebi. Na prvi pogled, naturalistički vrtovi izgledaju pomalo kaotično, ali ta prividna neurednost često skriva njegovane, i s ljubavlju odabrane, dodatke i biljke. U tome važnu ulogu imaju pelargonije. Rastu i cvjetaju obilno i kontinuirano od svibnja do jeseni, lake su za održavanje te dolaze u raznolikim oblicima i bojama. Stručnjaci iz Pelargonium for Europe otkrivaju koji trendovi trenutačno utječu na dizajn vrta i kako se pelargonije u to uklapaju.

Shabby chic vrtni trend: nostalgični šarm s pelargonijama

Foto: Pelargonium for Europe

U Shabby Chic ili vintage stilu, istrošeni predmeti postaju šarmantni kada se vješto uprizore. Shabby Chic vrtovi namjerno su nesavršeno lijepi, shabby i chic u isto vrijeme, te su već godinama popularan trend. S ljubavlju aranžiran namještaj i dodaci šarmantno istrošenog izgleda pretvaraju vrtove u jedinstvena utočišta. Pelargonije se savršeno uklapaju u ove romantične postavke Shabby Chic stila, dajući im dodatni nostalgični šarm.

Foto: Pelargonium for Europe

Veličanstvene pelargonije u nježnim, pastelnim nijansama dominiraju ovim romantičnim, Shabby Chic vrtnim rajem. Na stolici i uz drveni zid, pelargonije imaju intenzivan miris, dok nježna ružičasta boja prekrasnih, uspravnih pelargonija čini upečatljiv kontrast s metalik sivom bojom ukrasnih predmeta od cinka.

Foto: Pelargonium for Europe

Bijela drvena komoda imala je i boljih dana. Ipak, okružena bujnim zelenilom, čini atraktivan dio vrta u kojem bujna ružičasta pelargonija u atraktivnoj posudi od terakote, zajedno s bršljanom, začinskim biljem i bijelom metalnom kantom za zalijevanje predstavlja ljupki prizor.

Vrtna idila u romantičnom vintage stilu

Foto: Pelargonium for Europe

Ružičasta pelargonija lijepo je prezentirana u ukrasnoj krletki za ptice. Nježni dizajn bijele metalne krletke daje prizoru gotovo bajkovitu atmosferu. Uz malo sreće, možete pronaći ukrasnu staru krletku za ptice poput ove na buvljaku ili u antikvarijatu. Osim toga, možete kupiti nove krletke osmišljene da izgledaju staro, zahvaljujući najnovijem Shabby Chic trendu.

Foto: Pelargonium for Europe

Trend kutka za opuštanje: pelargonije daju dašak šarenila

Tijekom pandemije koronavirusa, vrt je za mnoge postao oaza mira, mjesto u koje se možete povući i napuniti baterije te se opustiti u kontaktu s prirodom. Za one kojima vrt prije svega predstavlja odmor, pelargonije su idealne biljke jer očaravaju svojim jarkim bojama, obilnim cvjetanjem i divnim mirisima, a zahtjevaju vrlo malo truda. Kako biste u vrtu u potpunosti uživali u šarenom cvatu i bujnom zelenilu, potrebni su vam slikoviti prostori za sjedenje. Sljedeći primjeri pokazuju kako takvi kutci za opuštanje mogu izgledati.

Foto: Pelargonium for Europe

Mala ljetna kućica može savršeno poslužiti kao utočište . To je divno mjesto za opuštanje među prekrasnim cvjetnim pelargonijama.

Okruženo bujnim zelenilom i šarenim cvjetovima, ovo romantično mjesto poziva vas na opuštanje. Mirisne pelargonije na drvenom zidu otpuštaju svoju intenzivnu aromu, a poglede mami i zasađeni aranžman pelargonija, lavande i Helichrysum petiolare (biljke slatkog korijena) na stolu.

Jastuci i udobne deke griju vas i omogućuju da ostanete vani čak i na nižim temperaturama i u potpunosti uživate u spektaklu cvjetanja pelargonija.

Trend: spoj lijepog i korisnog

U današnje vrijeme vrt ne bi trebao biti samo mjesto opuštanja, već bi, idealno, trebao imati i određenu praktičnu vrijednost. Postoji trend kombiniranja lijepog i korisnog spajanjem atraktivnih i korisnih biljaka kako bi se stvorila šareni spoj koja je jednako privlačna oku kao i nosu i nepcu.

Poput pelargonija; mediteransko bilje, rajčica, paprika i agrumi trebaju puno sunca da bi se razvili i opstali. Iz tog su razloga sunčani kutovi idealni za spajanje lijepog s korisnim i stvaranje cvjetne oaze.

Foto: pixabay

Unesimo boje: trend svijetlih nijansi

Opće je poznato kako cvijeće pozitivno utječe na raspoloženje. Međutim, taj utjecaj varira ovisno o tome koje boje cvijeća odaberete. Dok bijele i nježne pastelne nijanse imaju smirujući i opuštajući učinak, zna se da jake, žarke boje imaju osnažujući učinak i šire pozitivnost. Upravo iz tog razloga vrtovi sa šarenim cvijećem postaju prave oaze sreće ne dajući tmurnim mislima nikakvu šansu. Nije ni čudno što su intenzivne boje trenutno toliko popularne.

1/10

Pelargonije su idealne za stvaranje šarenih oaza mira. Cvjetaju ne samo u bijeloj i ružičastoj, već i u živopisnoj crvenoj, žarko ružičastoj, ljubičastoj, lila, boji lososa ili narančastoj boji, a postoje i brojne dvobojne sorte. Svojim žarkim bojama stvaraju veselu ljetnu atmosferu u vrtovima kao biljke u teglama i gredicama mjesecima.

Foto: Flora magazin

Još jedna važna prednost pelargonija je njihovo dugo razdoblje cvatanja. Cvjetaju od proljeća pa sve do jeseni, što je dulje od mnogih drugih sadnica i balkonskih biljaka. Kada ljiljani, petunije i slične biljke već odavno prestanu cvjetati, pelargonije su još tu.

Osim toga, osobito krajem ljeta, kada opskrba hranom postaje manja, pelargonije s jednostrukom i poludvostrukom cvatnjom također su popularne među kukcima. Njihovi prašnici sadrže pelud, a neke sorte čak proizvode nektar. Za više informacija o pelargonijama i ideja za uređenje vrta posjetite www.pelargoniumforeurope.com.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije