LJEPOTA DOMA

Koji je najbolji pozivajući element vaših dekoracija? Kućno bilje!

afrička ljubičica
Thinkstock
26.07.2017.
u 08:02

Jednostavan, a vrlo efektan dodatak bilo kojem domu su kućne biljke. One mogu preobraziti i najgolije prostore u roku keks!

Toplinu doma i ugodnu, pozivajuću atmosferu ne osiguravaju samo domaćini. Ako želite nekome dati do znanja kako je u vašem stanu prava oaza smiraja, pokažite to kućnim biljkama. Predstavljamo vam neke od popularnih izbora krasotica doma.

Afrička ljubičica

Jedna od najpopularnijih sobnih biljki je afrička ljubičica koja cvijeta svojim prekrasnim, nježnim i svilenkastim cvjetovima u bijeloj, ružičastoj, žutoj i ljubičastoj boji čak deset mjeseci u godini.

Dobro je ljubičice držati na izvoru svjetla – primjerice prozorskoj dasci, no nipošto ne smije biti na udaru direktnog sunca. Također, ne smije biti na pretoplom mjestu – ali svakako ne bi trebala biti ispod 15, kao ni iznad 27 stupnjeva. Kako joj hladnoća često dolazi od tla, dobro je staviti izolaciju u vidu komada stiropora koji će biti između podloge i tanjurića tegle.

Foto: pixabay

Najbolje ju je zalijevati odstajalom vodom koja je sobne temeperature. Preporuča se stavljati vodu u tanjurić, a ne direktno u zemlju. Nakon otprilike pola sata iscijedite višak vode. Kada ljubičica cvate, pazite da ne pretjerujete s količnom vode, jer je tada treba manje nego inače.

Saznajte kako uspješno uzgojiti afričke ljubičice, kraljice svakog interijera.

Begonija

Nesklona "sunčanju", begonija nije ljubiteljica izravnog sunca koje joj lako može spržiti listove i cvjetove, stoga ju postavite na mjesto s puno svjetlosti, ali bez izravnog izlaganja suncu. Tijekom ljetnih mjeseci biljku treba zalijevati tri puta tjedno, ali uvijek uz oprez, jer ne podnosi prevlažnu zemlju. U lončanici valja napraviti drenažu kako bi mogući višak vode mogao oteći. Nemojte joj prskati lišće. Begonije prehranjujemo tekućim gnojivom.

Foto: Flora magazin

Ocvale cvjetiće i stabljike treba odstranjivati da bi biljka mogla razviti nove cvjetove, jer stari cvjetovi joj uzimaju snagu. Ako begoniji otpadaju pupoljci to je znak manjka svjetlosti. Čuvajte ih od mraza.

Kalanhoa

Kalanhoa, idealna cvjetna dekoracija za zaboravne vlasnike, potječe iz Afrike i spada u sukulente. Zimi cvjeta u domu, na prozorskoj dasci, a ljeti na balkonu. Cvjeta od siječnja do lipnja sitnim mirisnim cvjetićima, razne boje: crvene, narančaste, žute ili ružičaste...

Ne voli često zalijevanje, a od previše vlage klonu joj listovi i može se pojavii plijesan. Ne voli prskanje po lišću, a dobro ju je jednom mjesečno i prihraniti. Može ponovo procvati, ali je tada od kolovoza treba svakodnevno držati u mraku od 18 do 6 sati.

Foto: pixabay

S obzirom na to da je vrlo osjetljiva na hladnoću, dovoljno je svega nekoliko sati niske temperature (od oko 0 °C) da biljka ugine. Pazite na nju!

Božićni kaktus

Kao što i samo ime sugerira, božićni kkatus je biljka koja cvjeta u vrijeme Božića, i to divim ružičastim, bijelim i crvenim tonovima. Možemo se šaliti i reći kako je ova vrsta sinonim za izdržljivost i prilagodljivost.

Najbolje uspijeva na umjereno toplom i osvijetljenom mjestu. Bitno je da mu date dovoljno prostora pa ga zasadite u veliku teglu. U zimskim mjesecima nije ga potrebno prihranjivati, ali ga ne zaboravite zalijevati otprilike jednom tjedno - umjereno. Pazite da u tanjuriću ne ostaje vode. Kada procvjeta, dobro je da promijeni mjesto - nađite mu neku poziciju više izloženu suncu.

Foto: pixabay

Orhideja

Prema kineskom feng shuiji, kraljica ljepote orhideja predstavlja ljubav, ljepotu, erotiku, plodost, bogatstvo duha i materijalno bogatstvo. Ako ju izložite u spavaćoj sobi, možete očekivati novopronađene strasti, a ako želite osigurati uspjeh na poslu, čuvajte je na radnom mjestu.

Jednom kada procvjetaju, orhideje će vam pokazati zašto su toliko posebne.

Foto: screenshot/facebook

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije