VRTLARSKI DNEVNIK

Kiwano: egzotično voće koje se lako uzgaja

kivano
Foto: Nino Šoštarić
1/5
13.10.2015.
u 08:30

Kiwano ili afrički krastavac nije kompliciranije uzgojiti od običnog krastavca. Jedina je razlika u tome što prve plodove beremo tek u listopadu...

Mnogi veći trgovački centri ovih dana na policama svojih voćarnica nude kiwano, bodljikav egzotični plod žuto-narančaste boje. Neki ga zovu još i afrička dinja, no u svijetu je mnogo poznatiji kao afrički krastavac (Cucumis metuliferus). Zbrka oko naziva dolazi vjerojatno zbog botaničke srodnosti s krastavcima i dinjama koji također pripadaju rodu Cucumis kao i kiwano.

Iako je podrijetlom iz Afrike, afrički krastavac može se bez problema uzgajati i u našim kontinentalnim uvjetima. Ove godine i ja sam se okušala u uzgoju i shvatila da u tome nema ništa egzotično ni komplicirano. Uzgoj je doslovno isti kao i kod običnih krastavaca.

Foto: Nino Šoštarić
Kiwano je jednostavno uzgojiti u svakom vrtu, ništa kompliciranije od običnog krastavca

VOĆE ILI POVRĆE
Čudna podjela na voće i povrće koja često zbunjuje zahvatila je i kiwano. Prema teoriji da biljke koje stvaraju plodove (fruits) nazivamo voćem, ispada da je rajčica voće, dok su lubenica, dinja i krastavac povrće. Tako vjerojatno razmišljaju oni koji su i kiwano svrstali u povrće. No kada malo analiziramo ovu teoriju, vidjet ćemo da ona nema ni botaničku osnovu jer plodove stvaraju i rajčice i krastavci nakon oplodnje cvijeta. Kulinarska podjela mnogo je jasnija jer dijeli plodove prema okusu, pa je tako krastavac povrće, a slatka dinja voće. Po tom kriteriju, kojeg se držim i ja, kiwano je voće jer okusom podsjeća na kombinaciju dinje i kivija.

Foto: Nino Šoštarić
Zreli kiwano mora biti žutonarančaste boje

UZGOJ
U isto vrijeme kada započinjemo sjetvu krastavaca, možemo započeti i uzgoj kiwana. Njegovo sjeme nalik je sjemenu krastavca, što iskusnim vrtlarima govori dovoljno. Za sve ostale, evo kratkih uputa. U uzgojne posudice stavite jednu ili dvije sjemenke i plitko ih pokrijte supstratom za sjetvu. Pričekajte nekoliko dana dulje nego što ste navikli s krastavcem jer kiwano klija malo sporije. Taj tempo rasta nastavit će i kasnije kada presadnice posadimo u vrt. Budući da je ovdje riječ o penjačici koja stvara vitice, moramo presadnicama obvezno osigurati potporanj. Moj je savjet da ne pretjerate s brojem biljaka, jer kiwano je pravi gorostas. Iako će isprva rasti polako, tijekom ljeta i jeseni svojim će gustim lišćem potpuno prekriti ponuđeni potporanj.

Foto: Nino Šoštarić
Ostavite li još nezreli plod uz prozor na nekoliko dana, požutjet će i biti spreman za konzumaciju

KASNA BERBA
Kiwano je manje osjetljiv na bolesti od krastavca, no i manje plodan. Iako je biljka golema, nosit će tek nekoliko plodova, pa s time u uzgoju morate računati. U svakom slučaju, iz oplođenih cvjetova razvit će se plodovi koji dozrijevaju tek potkraj rujna i tijekom listopada. Zrele plodove prepoznat ćemo po žutonarančastoj boji koja govori o tome da je plod ukusan i sladak. Tada su zrele i sjemenke u njima, pa ako želite, možete ih sačuvati za sjetvu sljedeće godine. No brati se mogu i zeleni plodovi ako su već dovoljno krupni i ako očekujete mraz. Kao i svi krastavci, kiwano ne može preživjeti temperature ispod nule. No, to vas ne treba zabrinjavati jer zeleni plodovi mogu požutjeti ako ih na neko vrijeme ostavimo na sobnoj temperaturi.

Foto: Nino Šoštarić
Kada se razreže napola, kiwano nalikuje na krastavac

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije