03.05.2015. u 09:00

Blagonaklono djeluje na jačanje i čišćenje: krvi, jetre (žutica, masna jetra, slab rad itd.)...

U pučkoj medicini kilavica se rabi kao tradicionalni lijek za izlučivanje mokraće te za liječenje tegoba s mjehurom i bubrezima. U narodu dobiva ime po sposobnosti liječenja kile – herniarije – od lat. hernia, kila. Cijenjena njemačka Komisija E savjetuje uporabu kod tegoba bubrega, mjehura (mokraćnog sustava), pluća, neuritisa – upale živca, reumatizma, bolova u kostima i zglobovima, visokog tlaka te za čišćenje krvi.

Karakteristika jakog prirodnog diuretika (pojačano izlučivanje tekućine – mokraće) kilavice preporučuje se kod svih tegoba s vodom (voda u osrčju, slabi rad bubrega, mjehura, ascitesa, otekli zglobovi, voda u koljenu, otečene noge, hidropsije, itd.).

Također čisti bubrege, mjehur, mokraćne kanale (uretritis, cistitis, nefritis, katar mjehura, grčevi mjehura, zadržavanje mokraće), pluća – dišne putove (upalna stanja pluća i dišnih putova, plućna tuberkuloza, sluz – katar), bolesti kože, to jest kožne nečistoće (rane koje ne zacjeljuju, posjekotine, modrice, nagnječenja, pucanje kože na dlanovima i na tabanima, kod čireva pojačava sazrijevanje, kod reumatskih tegoba), bolesti srca (visoki tlak – hipertenzija).

Stari je pučki lijek za bubrežne kamence kao i tegobe s pijeskom. Ima svojstvo lakog izbacivanja pijeska jer se njezini sastojci vežu za čestice pijeska (kameni konkrementi) te ih odnose s mokraćom izvan tijela.

U narodu liječe razne rane sa svježom biljkom, kod tegoba s prostatom, za liječenje hernije – kile (znanstvena preporuka je uporaba kod vanjskog pucanja 
kože – oblozi, kupke), te kod reumatizma zglobova i mišića.

Uz piriku, troskot, trputac i stolisnik ulazi u recepture pripreme čajnih mješavina za otapanje kamenca, kao i uroloških čajeva (pojačava, to jest stimulira bolji rad bubrega te mu pomaže u izbacivanju ureje – mokraćne kiseline itd.).

Foto: Ivan Lesinger

Blagonaklono djeluje na jačanje i čišćenje: krvi, jetre (žutica, masna jetra, slab rad itd.) i bubrega (povišeni kreatinin, urea, itd.) te se rabi za detoksikaciju.

Kod bolnih stanja rabi se kod gihta i artritisa, tegoba sa živcima.

Za pripremu raznih čajnih mješavina kilavici najčešće dodajemo preslicu, pirevinu, stolisnik, troskot, koprivu, gospinu travu itd. Medvjeđe grožđe (Arctostaphylos uva ursi L.), ako se priprema s kilavicom, priprema se posebno jer kilavica ne trpi kuhanje, dok se medvjeđe grožđe kuha nekoliko minuta.

Vodeni ekstrakt rabi se za liječenje oštećenih dlanova ruku ili za dobivanje ljepšeg tena kože šake.

Kilavica se rabi kao: antiseptik, antihipertenzor, antibakterik, adstrigent, diuretik, detoksikant, ekspektorant, katarik, sekretolik, spazmolitik.

Kilavica se ne preporučuje trudnicama te ako se uzimaju veće količine, dolazi do štetnog djelovanja na centralni živčani sustav.

Ključne riječi

Komentara 1

DA
damirtankovic
13:47 03.05.2015.

Po tko zna koji put (!?): nit latinskog naziva, nit staništa, nit vrijeme sakupljanja... Još jedan članak koji nema nikakve svrhe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije