biljna kraljica

Kakva greška: Kopriva nije korov već ukusna biljka i lijek za gotovo sve tegobe

trikovi za uzgoj vrt cvijeće povrće kopriva
Thinkstock
08.08.2023.
u 10:24

Kopriva je samonikla dvodomna zeljasta višegodišnja biljka. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 150 cm, a listovi su dugi od 5 do 15 cm

Poznata izreka “neće grom u koprive” ima izvorište u germanskoj mitologiji gdje je kopriva bila simbol boga “munje-groma”. Kopriva ((Urtica dioica L.), Familiae Urticaceae – obitelj koprivki; ljekarnički naziv – Folium Urticae) stavljala se pokraj ognjišta za oluja kako grom ne bi udario u kuću. Egipćani su koprivu kultivirali i jeli. U pučkoj medicini postoji na stotine recepata o pripremi koprive kako za liječenje, tako i za dijetalnu prehranu.

Foto: pixabay

Kopriva je samonikla dvodomna zeljasta višegodišnja biljka. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 150 cm, a listovi su dugi od 5 do 15 cm. Listovi se nalaze na kratkim peteljkama i imaju kratke dlačice. Korijen joj je poprilično velik. Listovi i peteljke su pokriveni žarnicama, i zbog toga ih je jako neugodno dodirnuti, jer izliju oštar sok na kožu. Cvjetovi koprive su zeleni i neugledni. Kopriva ima ljekovita svojstva. Cvjeta od proljeća do jeseni, a za vrijeme zime ostaje u zemlji. MNogi je tretiraju kao korov, a puno bolje bilo bi da je uvrste u jelovnik. Upravo sad prilika je za branje kopriva i spravljanje brojnih ukusnih jela. Odlična je zamjena za špinat.

Foto: Ivan Lesinger

Ne postoji bolest za koju se kopriva ne preporučuje, bilo kao dijetalno jelo ili kao ljekoviti napitak. Sok od svježe koprive i sterilizirani sok koprive na prvom su mjestu po čudotvornom djelovanju, ali samo ako se poštuje provjereni recept. Uvrštavanjem koprive u jelovnik dobiva se povrće koje u organizmu utječe na niz funkcija metabolizma, od poticanja funkcije žlijezda za jače izlučivanje probavnih sokova koji pomažu u razgradnji masti, bjelančevina, ugljikohidrata i ostalih sastojaka u hrani koju uzimamo, do unošenja vrijednih sastojaka, od vitamina, minerala, esencijalnih kiselina do biljnih hormona.

trikovi za uzgoj vrt cvijeće povrće kopriva
1/9

Ljekovito djelovanje enzima sekretina koji sadrži kopriva utječe na povećavanje broja crvenih krvnih stanica, na razinu šećera u krvi (smanjuje je), na žlijezde koje potiče na rad i na sprečavanje porasta bijelih krvnih zrnaca kad je riječ o radioaktivnom zračenju te za liječenje posljedica radioaktivnog zračenja. Uzimanje svježeg soka i čaja od koprive korisno je u liječenju: raznih anemija (naziva se još i željezni tonik), u prevenciji ateroskleroze, bubrežnih oboljenja i upala mokraćnih kanala i mjehura (za jače mokrenje, kod cistitisa, infekcija, raznih iritacija, krvarenja, kod pojave krvi u mokraći, katara, kamenaca i pijeska), bolesti prostate (upale, infekcije, benigne hiperplazije prostate (BHP), povećane prostate, pri teškoćama u mokrenju – ekstrakt od korijena koprive stimulira muške hormone – testosteron i ženske – estrogen).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije