borba u vrtu

Kako se riješiti puževa iz vrta? Lako!

puž
Foto: Thinkstock
1/5
09.06.2020.
u 07:00

Puževi u povrtnjaku? Noćna mora za svakog vrtlara. Riješite ih se s pomoću soli, pijeska, mekinja, kave... Izaberite provjerene ekološke metode i zaboravite na pesticide

Puževi grickaju biljke i uništavaju cijele nasade pa se svaki vrtlar na svoj način bori protiv njih. No, valja zaboraviti na pesticide jer tako onečišćujemo i zasađene kulture. Valja ih se riješiti na ekološki način. Među najdjelotvornijim prirodnim lijekovima u borbi protiv puževa je sol!

Posipajte sol uz gredice i problem je riješen. iskusni vrtlari znaju napraviti zaštitni "štit" od pijeska, mekinja, taloga kave, ljuski od jaja i piljevine. Postupak se mora ponavljati nakon svake kiše ili jačeg vjetra.

Foto: pixabay

Učinkovita zamka je – pivo. Plastičnu času s pivom (napunite je do 2/3) zakopajte u zemlju. Pohlepni puževi brzo će se navući, ali to je i njihov kraj. Korisno je oko gredica postaviti i tanke bakrene žice.

Foto: pixabay

Nađete li u vrtu ježa, budite sigurni, vrt je zaštićen od puževa. Njihovi prirodni neprijatelji su i žabe, gušteri, sljepići i ptice, a stonoge i štrige uništavaju njihova jajašca.

Vrtlari preporučuju i jutarnje, umjesto večernjeg zalijevanja te redovito čišćenje gredica od osušenog ili trulog povrća. Dobrodošle su i zamke napravljene od vlažnih vreća, dasaka, narezanih krastavaca, citrusa... Puževi vole vlagu i tu će se zadržavati cijeli dan. Navečer ih jednostavno pokupite.

Foto: pixabay

Puževi ne zalaze ni u gredice na kojima je kao međukultura zasađena rajčica, dragoljub, paprat ili gorušica.

Komentara 4

LO
lojtra2
10:04 09.06.2020.

To je sve - ništa. Jedino race (za one s balkana = patke) rješavaju problem!

Avatar cleandreams
cleandreams
15:35 17.06.2020.

Nudim ANTIBAKTERIJSKO DUBINSKO čišćenje MADRACA i ostalog tapeciranog namještaja, slobodno mi se javite. Sve na licu mjesta a madrac se može odmah koristiti. Sa certifikatom !!!😎👌

WI
WillimPreuß
15:49 09.06.2020.

Totalno beskorisni fake news. Sve mi je u dragoljubima i u puzevima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije