Vrijeme i priroda

Kako se nositi s promjenama temperature i pomoći biljkama

Kako se nositi s promjenama temperature i pomoći biljkama
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
22.12.2012.
u 01:35

Snijeg iznenadio količinom, ali i zaštitio biljke koje su cvale

Iako se ne mogu potužiti da im promjena vremena smeta, da ih nešto boli, i biljke na nju reagiraju. Što se događalo posljednih tjedana objašnjava Marko Vučetić, agrometeorolog iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

– Suša koja je dugo trajala zaustavila je rast biljaka, a topla jesen i kiša dovele su do toga da su neke voćke čak ponovno cvale. I masline su kasno sazorile pa su neki maslinari odgađali i branje, a neki još uvijek beru - kaže M. Vučetić, dodajući da pritekli hladni dani zapravo nisu neuobičajeni.

Puno odjednom

– Možda je neuobičajena samo tolika količina snijega koja je napadala odjednom. No, snijeg je dobro došao kao pokrivač. Utoplio je biljke koje su ostale vani - objašnjava M. Vučetić, posebno tu ističući cvjetnice koje su još uvijek cvale zbog toplog vremena koje je prethodilo. Napominje da je zbog snijega temperatura u zemlji bila i desetak stupnjeva veća od one izmjerene iznad tla, što je jako dobro za zaštitu biljaka, kojima se zbog toga ništa neće dogoditi ako su već i potjerale.

Puno snijega odjednom donio je probleme pticama

– Problem bi se mogao javiti kod voćara koji možda nisu stigli obijeliti debla voćki. naime, velike temperaturne razlike dovest će do pucanja kore drveta ako deblo nije zaštićeno. To voćari znaju i na vrijeme obave sve što treba – kaže agrometeorolog. A voćka kojoj kora debla ispuca ima velike šanse da je napadnu štetnici. U tom slučaju morat će se boriti s nametnicima i neće se moći dovoljno posvetiti svojoj glavnoj ulozi - davanju plodova.

Topljenje snijega

Većina snijega koja je pala posljednjih se dana zbog porasta temperature i otopila, što je jako dobro za obnovu zaliha vode.

Snježni pokrivač: Ne može se reći da je neuobičajen u ovo doba

– Zalihe su dosta potrošene u vrijeme suše, a sad će ih obnoviti otopljeni snijeg koji se iscijedio u tlo – kaže M. Vučetić. Dodaje kako je sve spremno za zimu, a onaj tko nije još može zaštititi agrume prozračnim vrećama.

– Kroz njih će strujati zrak i tako podizati temperaturu, a spriječit će i oštećenja krošnje kod jačeg vjetra – pojašnjava M. Vučetić. Naznaka novog snijega nema, a jedini problem mogao bi nastati ako se voda koja je na tlu zaledi.

- Ne pamtim tako nešto, no ledena kora spriječila bi dotok kisika biljkama - ističe agrometeorolog. Stoga, tko još nije, trebao bi očistiti odvodne kanale da se višak vode ne zadržava na tlu.

NE PROPUSTITE: FOTO Zimski vrt u dvorištu - mjesto za druženje, kavu...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije