SAVJET STRUČNJAKA

Kako posaditi začinsko bilje, a da ono uspije? I zašto je bosiljak dobar izbor za početnike!

bosiljak
Shutterstock
13.06.2021.
u 06:56

Kako pravilno posaditi začinsko bilje: iz sadnice ili sjemena? Kako se treba brinuti o ovim biljkama? Koliko ih zalijevati?

Sadnja začinskog bilja je najveći problem za mnoge vrtlare amatere… sve one koji žele imati svježe začine nadohvat ruke, na svom balkonu ili prozoru. Čini se kako su upravo ove sadnice najdelikatnije. Zašto je tome tako?

Odgovor smo potražili u razgovoru s doc. dr. sc. Klaudijom Carović-Stanko s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu:

"Sadnja svakog, pa i začinskog bilja, je delikatan posao. Najbolje bi bilo nabaviti sadnicu s grudom supstrata, jer presađivanjem takve biljke biljka doživi najmanji stres. Ako sami uzgojite presadnicu, sijući više sjemenki u jednu teglicu, onda je potrebno pri presađivanju vrlo pažljivo međusobno odvojiti biljke kako bi se korijen što manje oštetio. Pri sadnji se mora voditi računa da se korijen biljke dobro zatisne, tj. da korijen dođe u doticaj s okolnim tlom ili supstratom. To je izuzetno bitno jer, ako korijen ostane 'na zraku', onda neće moći usvajati vodu. Tako posađene biljke treba posebno dobro zaliti prvi put. Mora se saditi u teglice koje imaju rupe na dnu i drenažu na dnu teglice", objasnila je Carović-Stanko.

doc. dr. sc. Klaudija Carović-Stanko
Foto: Davor Puklavecd/PIXSELL

Upravo je prerevno zalijevanje začinskog bilja najveći krivac zašto ono ne uspijeva na našim balkonima. Naime, začinsko bilje ne smijte se potapati; kratko i jasno. Redovito ga zalijevajte, ali nemojte pretjerati s količinom. Supstrat održavajte mokrim, no biljke nemojte potapati. Zalijevajte samo zemlju, a listove izbjegavajte navlažiti. Teglice u kojima sadite svoje bilje obavezno moraju imati dno s rupom kroz koju će višak vode lako iscuriti. Također, začinsko bilje treba zalijevati u jutarnjim satima, kada temperatura nije visoka, a eventualni višak vode neće prouzročiti problem.

"Bosiljak (Ocimum basilicum L.) je izuzetno zahvalna biljka za uzgoj. Može se uzgojiti iz sjemena ili iz presadnica, a može se uzgajati u žardinjerama ili teglicama na balkonu, ali i u vrtu. Bilo kako bilo potrebno je osigurati da nema previše biljaka u tegli i da je supstrat propusan, da se ne zadržava voda. Zahtijeva kontinuiranu opskrbu vodom i ne podnosi vodni stres ni u jednoj fazi rasta i razvoja. Voli sunčanu stranu", objasnila je doc. dr. sc. Klaudija Carović-Stanko.

Foto: screenshot/facebook

Kako bi se stimulirao rast postranih grana, ali i odložio prelazak u generativnu fazu (cvatnja i stvaranje sjemena), poželjno je da bosiljku kidate vrhove. Imajte na umu kako će agresivno trganje listića na krivom mjestu rezultirati upropaštenom biljkom. Bosiljak, origano i metvica vrlo su zahvalni začini po ovom pitanju jer ako ih redovito trgate, bujat će iz dana u dan. Ako ih ne sadite u zasebne teglice, nego u one veće, zajedno s drugim biljem, pazite na njih kako ne bi preuzeli cijelu površinu. Vrlo lako mogu "ugušiti" druge biljke.

"Važno je napomenuti da je bosiljak jako osjetljiv na mraz i oštetit će ga već blagi ranojesenski, stoga ga unesite u svoj dom prije pada temperature", zaključila je doc. dr. sc. Klaudija Carović-Stanko.

Foto: Fresh Mommy

Donosimo nekoliko ideja kako sami možete organizirati uzgoj začinskog bilja kod kuće ako nemate na raspolaganju dovoljno četvornih metara na balkonu: Ideje za uzgoj začinskog bilja kod kuće.

Jednom kada ste ovladali ovom vrtlarskom početničkom vrstom i uzgojili impresivnu količinu začinkog bilja, vrijeme je da se okušate i u drugom koraku – njegovom sušenju! Naše savjete pročitajte u članku Sušenje začinskog bilja je lako!

Začinskom bilju priuštite puno sunca
Foto: screenshot/facebook

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije