Promo članak

Kako pobijediti krastavost jabuke

jabuka
Foto: Dom & Vrt
19.04.2014.
u 00:00

Najčešća bolest jabuka, krastavost, uzrokovana patogenom gljivicom Venturia inaequalis, pojavljuje se svake godine na svim uzgojnim područjima jabuke, gdje bez provođenja mjera zaštite odnosi i do 70% uroda.

Krastavost plodova je najstarija poznata i definirana bolest jabuke, čiji prvi opisi datiraju još iz XV. st. Bolest prezimljuje na otpalom lišću i u proljeće askospore izvrše primarnu infekciju. Sekundarnu infekciju koju uzrokuju konidije na listu možemo očekivati nakon svake kiše.

Simptomi krastavosti se javljaju vrlo rano na svim nadzemnim dijelovima voćaka, ali simptomi su najlprepoznatljivi i vidljivi na listovima i plodovima. Prve lezije na listovima vidljive su u proljeće, a ako infekcija zahvati mlade plodove, krastavost će uzrokovati deformaciju.

Danas se suzbijanje krastavosti zasniva na sprečavanju pojave infekcije. Preventivni fungicidi sprečavaju penetraciju askospora i konidija, a kurativni fungicidi imaju limitirajuće sistemično djelovanje i, ako se primijene kratko poslije infekcije, sposobni su penetrirati u list i spriječiti daljnji razvoj gljivice.

Danas proizvođači, biraju fungicide koji ujedinjuju i preventivno i kurativno djelovanje. Stoga je svakom proizvođaču jabuka preporuka koristiti DOMARK 40 ME, fungicid s preventivnim, kurativnim i eradiktivnim djelovanjem, što znači da sprečava, zaustavlja i otklanja simptome krastavosti. Domark 40 ME karakterizira odlična učinkovitost i mogućnost miješanja sa svim važnijim pripravcima bez ograničenja.

Domark 40 ME se primjenjuje u koncentracijama 0,05 – 0,1 %. Zbog antirezistentne strategije i dodatnog poboljšanja preventivnog djelovanja, preporučuje se miješanje s kontaktnim fugicidima poput Dithane DG NeoTec ili M-45.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije