Poželjna u domu

Kako paprati, prirodne pročišćivače zraka, održati u fit formi?

paprat
Foto: Thinkstock
11.02.2020.
u 11:35

Paprat je jedna od poželjnih biljaka u interijeru, odlično izgleda i pročišćava zrak. Evo i nekoliko savjeta kako da uvijek bude u dobroj formi

Lijepi, duguljasti, lepršavi i dekorativni listovi zaštitni su znak paprati, nezahtjevne sobne biljke koja se izvrsno snalazi i u eksterijeru - balkonu, vrtu, terasi. Njihov dodatni 'bonus' jest to što ih možemo uzgajati samostalno ili kombinirati s drugim biljkama - jednako su atraktivne ako su im susjedi u tegli cvjeće sa ili bez cvjetova.

Paprat voli vlagu i nije pretjerano osjetljiva na mijenjanje pozicije, promjenu vremena ili ako je dolaskom ljepšeg vremena preselimo iz kuće na otvoreno. No, nemojte to učiniti prerano, dok još postoji mogućnost mraza, jer to neće dobro djelovati na biljku. Što još trebate znati da biste uspješno uzgojili paprat, pročitajte u nastavku teksta!

Foto: pixabay

1. Paprat u zimskim mjesecima u kući treba biti u blizini prozora, ali ne u izravnom dodiru sa sunčevim zrakama.

2. Treba je zalijevati jednom tjedno, potapanjem lončanice u vodu. Neka tako ostane dvadeset minuta. Potrudite se da sav višak vode dobro ocijedite i kako bi se izbjegla voda u tanjuriću.

3. Može se uzgajati u komadu kore drveta s korijenjem umotanim u mješavinu mahovine i treseta.

4. Paprat se nikad ne obrezuje, ali moraju se maknuti suhi ili požutjeli listovi.

5. Nikad ne uklanjajte sloj prašine koja prekriva lišće, jer to je prirodna zaštita!

6. Ako listovi postanu mekani, biljka ima premalo vode!

7. Ako listovi trunu ili opadaju previše je vode, smanjuje zalijevanje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije