19.08.2015. u 14:03

U vremenu kada se korisne biljke sve više uvlače u suvremeni model oblikovanja obiteljskih vrtova, evo prijedloga kako oblikovati gredicu sa začinskim biljem...

Stereotip u kojem se ljepota vrta povezuje isključivo uz ukrasne vrste polako se mijenja. I moj je vrt oblikovan u skladu sa željom da korisne biljke budu uključene u oblikovanje i da se nenametljivo isprepliću s ukrasnim vrstama, bez posebno vidljivih granica.

Suvremeni organski povrtnjak danas više nije prostor koji treba skrivati od pogleda. On postaje središnje mjesto aktivnog uživanja u vrtlarstvu i pokazatelj našeg stava prema zdravoj prehrani, samoodrživosti i pozitivnom odnosu prema prirodi. U taj model pozvane su sve skupine biljaka; voće, povrće i začinske biljke, naravno.

Već smo pomalo navikli posaditi i pokoju cvjetnicu među povrće i shvatili koliko je ljepote u tom malom koraku. A sada, zašto ne bismo začinske biljke oblikovali poput najljepšeg cvjetnjaka?

Foto: Nino Šoštarić

OBLIKOVANJE
Ove sezone uz južnu ogradu povrtnjaka, na mjestu koje sunce obasjava cijeloga dana, odlučila sam posaditi isključivo začinske biljke. Izbor položaja važan je jer je većina začina mediteranskog porijekla pa im odgovara toplina, ali i propusno, dobro drenirano tlo. U tom smislu priprema gredice bitan je korak pa sam u površinski sloj dodala zeolit kako bi zadržao eventualni višak vode. Zahvaljujući tome, struktura tla postala je rahlija, a potrebe za vodom ljeti manje.

Održavanje tako pripremljene gredice mnogo je ekonomičnije i više nalik prirodnim uvjetima. Naprotiv, pri oblikovanju sam birala klasičan pristup i formirala nepravilnu “zmijoliku” gredicu, nalik cvijetnjacima u engleskim vrtovima.

Foto: Nino Šoštarić

SADNJA
Na isti način kao i cvjetne vrste, posadila sam i različite začinske biljke; luk vlasac, mravinac, majčinu dušicu, korijandar, razne vrste bosiljka, metvicu i feferone. Biljke višeg rasta posadila sam uz ogradu, a one niže, poput mravinca ili majčine dušice, na rubove gredice. Nastojala sam da budu vidljive sa svih strana, uvijek nadohvat ruke i da pružaju doživljaj ležernog, prirodnog oblikovanja.

Svaku od vrsta posadila sam u skupinama od 3, 5 ili 7 pojedinih sadnica i rasporedila ih na nekoliko mjesta. Tako sam postigla dinamiku i raznolikost boja i tekstura, onakvu kakvu postižemo u cvijetnjacima kada kombiniramo različite vrste cvjetnica i ukrasnih grmova.

Foto: Nino Šoštarić

KULMINACIJA
Gredica koju sam posadila početkom ovoga svibnja sada je najljepša. Tada su postojale praznine među biljkama i golo tlo dominiralo je proljetnim ugođajem tog dijela vrta. No, naravno, kako začinske biljke rastu brzo, već su mjesec dana poslije popunile sve praznine u vrtu i stvorile male zelene, žućkaste ili ljubičaste jastučiće, ovisno o boji listova. Mnoge od njih već sam rezuckala mnogo puta, srećom bez posljedica za njihov izgled.

Dapače, orezivanje je obvezan dio održavanja ovakve gredice jer mnoge vrste (metvica, bosiljak, vlasac) izgledaju još bolje nakon reza. Sreća da je tako jer začinske biljke ionako uzgajamo zato da bismo ih odrezali kada nam zatrebaju i uživali, osim u izgledu, u njihovoj aromi i okusu.

Foto: Nino Šoštarić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije