Igre kistom

Kako bojom osvježiti vanjska vrata, ogradu...? Slijedite naše trikove!

Kako bojom osvježiti vanjska vrata, ogradu...? Slijedite naše trikove!
Foto: Thinkstock
1/4
22.05.2013.
u 00:01

"Alat" bez kojeg se neće moći vlažne su krpe, kojima valja temeljito očistiti prljavštinu i masnoću.

Dobra priprema pola je posla za svakog nanošenja nove boje, a lijepo proljetno vrijeme pravi je trenutak za osvježenje stolarije, vrtnih ograda i sl. novim nijansama. Onima, pak, koji su se toga naumili prihvatiti sami majstori savjetuju da imaju – puno strpljenja. Za početak površinu koju se namjerava bojiti valja osloboditi svega čemu ne želimo promijeniti boju, a za skidanje šarki, kvaka... treba pripremiti i odgovarajući odvijač.

"Alat" bez kojeg se neće moći vlažne su krpe, kojima valja temeljito očistiti prljavštinu i masnoću. Nakon što se površina osuši, brusnim papirom valja ukloniti sjaj stare boje i zagladiti neravnine, a nastalu prašinu još jednom pokupiti čistom, vlažnom krpom.

Vrata, prozor... najbolje je položiti na neku stabilnu površinu (ne zaboravite ju prethodno zaštititi najlonom ili nečim drugim) i bojenje može početi. Temeljni premaz može se na ravnim dijelovima nanijeti valjkom, a za uglove će biti bolji kist. Premaz treba pustiti da se potpuno osuši, a potom finijim brusnim papirom "zagladiti" površinu. Vlažna krpa trebat će i nakon te faze, a potom slijede završni premazi.

Boju je bolje nanositi od rubova, za što se koristi kist, potom povlačiti valjkom od vrha prema dnu. Kist, odnosno valjak, dobro je ocijediti kako se ne bi stvarali otočići suvišne boje, a između svakog novog sloja valja pustiti da se prethodni namaz dobro osuši.

Izbor boje prepušten je, dakako, ukusu, ali nema razloga bježati ni od veselijih boja nego što su tradicionalne tamne nijanse. Jedan od štosova, za koji svaki majstor zna, a koji će vizualno uvećati kuću, jest da se okvir prozora ili štok vrata oboji u boju fasade.

Vrijeme, kistovi, ostaci...

1. Bojenje ostavite za lijepe dane, a prije nego počnete provjerite prognozu. Loše vrijeme i prekidanje posla mogu pokvariti rezultate.

2. Provjerite je li površina koju ćete bojiti posve suha. Naime, ako ju se tretira dok je mokra ili vlažna, nova boja neće prilijegati i ljuskat će se. To se posebno odnosi na drvene površine.

3. Vrata i prozore bojite ranije u danu da bi se osušili do večeri, kad ih treba zatvoriti, a bojite od vrha prema dolje.

4. Za lakove i boje na bazi otapala koristite kistove s prirodnim dlačicama, a za premaze na osnovi vode kombinirane ili sintetičke kistove.

5. Ostatak boje valja uz pomoć lijevka uliti u plastičnu bocu, ubaciti pikule da se razina digne do vrha, a bocu dodatno zatvoriti ljepljivom trakom. Tako uskladištena boja može stajati godinama.

NE PROPUSTITE: Budite sam svoj majstor na balkonu i vrtu uz naše zlatne savjete

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije