ABECEDA LJEKOVITOG BILJA

Kadulja: stara zaštitnica zdravlja djeluje jednako kao i antibiotik

kadulja
Foto: Ivan Lesinger
02.07.2020.
u 06:54

Kadulja uspješno regulira znojenje i pojačava ga, ali i sprečava kad treba, baš kao i izlučivanje mokraće. Kao antiseptik koristi se za liječenje kožnih nečistoća i bolesti te kao oblog

U starim zapisima o ljekovitom bilju možemo naići na niz zapisa o kadulji na vrlo dojmljiv način. U Engleskoj za kadulju kažu “tko želi dugo živjeti neka u svibnju jede kadulju”, u Salernu, gradu poznatih medicinara kao i stare škole za medicinu, za kadulju u skriptama o bilju navode “zašto da umre čovjek kojemu u vrtu raste kadulja”. Kao ljekovita biljka i danas se smatra “zaštitnicom zdravlja, pomoćnicom u mnogim nevoljama i često spasiteljicom od smrti”. Dr. Breuss u svojoj knjizi navodi veliku djelotvornost kadulje ako se kuha tri minute i pije kao čaj. Kadulju nisu upotrebljavali samo za liječenje nego i za mnoge rituale, čaranje, a najslikovitija je uporaba kadulje u ljubavnim čarolijama: “Izbuši tri rupe u listu kadulje i kroz njih provuci svoju vlas i vlas tvoje ljubljene.

Zakopaj list ispod praga ljubljene i ona će te nagraditi vječnom naklonošću.” Ime je dobila po talijanskoj riječi “salvare”, što u prijevodu znači spasiti.Ako pročitate dio iz povijesti kadulje, uvidjet ćete da ta biljka može pobijediti i samu smrt. Kako može zamijeniti antibiotik, i nije čudno što su joj pridavali toliko značenje, jer antibiotik je lijek novijeg datuma. Kadulja je, po mome mišljenju, biljka “usne šupljine”, biljka bez koje se ne može ni zamisli liječenje usne šupljine i grla, i to čajem, tinkturom ili žvakanjem lista.Vrlo je učinkovita kao antiseptik, antibakterik i antibiotik (čaj od listova) te ima široku primjenu u liječenju unutarnjih i vanjskih bolesti.

Primjenjuje se u liječenju usne šupljine i grla, bolesti i krvarenja zubnog mesa, afti, gljivica, raspucanog jezika, upale sluznice usta, zadaha iz usta, angine, katara grla, bolesti glasnica, kod ulceracije grla, jednjaka, faringitisa, bolesti mokraćnog mjehura, upalnih stanja mokraćnih putova. Žvakanjem listova kadulje djeluje se preventivno kod gripe, a kod težih bolesti grla i zubnog mesa (karcinoma) preporučuje se žvakanje kuglica napravljenih od kadulje, sabljastog trputca i mladih listova stolisnika, za ispiranje upalnih mjesta u ustima, grlu, na koži te za ispiranje rana stari je pučki lijek, pogotovo ako se kuha u pola vode i pola vina. Kao tinktura prikladna je za pripravke s ostalim tinkturama jer se tada njezina ljekovitost povećava. Kombinirana s tinkturom arnike služi za ispiranje rana i kožnih bolesti. Dobar je prirodan lijek za regulaciju mjesečnice, menstrualnih grčeva, bijelog pranja, hormonalnih poremećaja i navala vrućine u menopauzi te u sprečavanju pobačaja.

Kao termoregulator i biljka koja sprečava znojenje dobra je za osobe sklone znojenju (noćno znojenje), smanjuje to znojenje, a kod osoba kod kojih je potrebno izazvati znojenje, ona ga izaziva.Kadulja pojačava izlučivanje mokraće, ali i sprečava noćno mokrenje, uspješno regulira znojenje, pogotovo kod djece u doba puberteta.U pučkoj medicini koristi se i za liječenje bolesti krvi, a pogotovo pomaže kod pročišćavanja krvi i cijelog organizma. Zbog detoksikativnog djelovanja rabi se u liječenju mnogih bolesti, pogotovo zato što u pučkoj medicini postoji pravilo da najprije oslobodimo tijelo i krv od svih toksina, a tek onda liječimo simptome bolesti. Kao antiseptik kadulja se rabi za liječenje kožnih nečistoća i kožnih bolesti te za ispiranje ili pravljenje obloga. Kod problema impotencije kadulja djeluje kao blagi afrodizijak, kod slabosti živaca, depresije, neuroza kadulja djeluje umirujuće, kod slabog rada želuca ili slabog apetita prašak od kadulje pobuđuje rad želuca i otvara apetit, umiruje grčeve, smiruje nadimanje, povraćanje i proljev.Ljekovito djelovanje kadulje vidljivo je, u pravilu nakon 3-4 dana, i to u terapijskim dozama, te valja imati strpljenja u pijenju čaja. Prašak kadulje liječi gnojne rane i pomaže bržem zarašćivanju.Sveta Hildegarda kaže: “Uzmi kadulju, usitni je u prah i jedi taj prah na kruhu i on će smanjiti preobilje tvojih štetnih sokova.”

Kadulju rabimo kao: afrodizijak, adstrigens, antiabortiv, antibakterik, antibiotik, antioksidans, antiflogistik, antireumatik, antiseptik, aromatik, detoksikant, dezinficijens, dijabetik, diuretik, ekspektorant, kozmetik, karminativ, sedativ, sekretolitik, stimulator, tonik, termoregulator. Kontraindikacije: zabilježene su kod punokrvnih osoba kod kojih kadulja može izazvati neugodne posljedice te ne trebaju piti čaj od kadulje. Kadulja je biljka za anemične osobe.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije