sobno bilje

Kad savladate ovu tehniku zalijevanja više nećete uništiti ni jednu biljku

sobno bilje
Thinkstock
16.01.2021.
u 07:00

Bez obzira koju vrstu vode odabrali, tekućina sobne temperature bolja je od tople ili hladne. Naime i topla i hladna voda mogu oštetiti biljke zato je najbolje napuniti kantu za zalijevanje i uvijek je imati spremnu

Zalijevanje sobnih biljaka zvuči jednostavno, ali to je nešto s čime se mnogi od nas muče. To je zato što zapravo postoje mnoge varijable zbog kojih treba znati točno kada i koliko često zalijevati koju biljku. Pomoći ćemo vam da bolje osjetite kako pravilno zalijevati biljke. Osim toga, imamo savjete o tome koju vrstu vode najbolje koristiti za sobne biljke i kako prepoznati znakove prekomjernog zalijevanja. Jednom kada započnete slijediti naše smjernice, više nikad vam biljka neće propasti.

Foto: pixabay

Najbolja voda za sobne biljke

Pitate se je li voda iz slavine u redu za sobne biljke? Kratki odgovor je, ovisi. Većina voda iz slavine trebala bi biti dobra za vaše sobne biljke, osim ako je omekšana, jer sadrži soli koje se s vremenom mogu nakupiti u tlu i na kraju stvoriti probleme. Klorirana voda također je sigurna za većinu sobnih biljaka, ali ako imate sustav filtriranja, to je još bolje za vaše biljke. Druga mogućnost je prikupljanje kišnice za korištenje. Bez obzira koju vrstu vode odabrali, tekućina sobne temperature bolja je od tople ili hladne. Naime i topla i hladna voda mogu oštetiti biljke zato je najbolje napuniti kantu za zalijevanje i uvijek je imati spremnu. Na taj način ima dovoljno vremena za izjednačavanje na sobnu temperaturu.

Foto: pixabay

Koliko zalijevati?

Ne trebaju sve biljke jednaku količinu vode, pa ako niste sigurni koliko vašoj treba, uzmite znakove iz prirode. Mnoge popularne sobne biljke poput filodendrona dolaze iz tropskih regija svijeta gdje redovito kiši. Te vrste obično imaju velike listove koji troše puno vode da bi izgledali dobro. Biljkama poput ovih trebat će više vode nego pustinjskim stanovnicima kao što su kaktusi i sukulenti, koji često uspijevaju kada pustite da se zemlja između navodnjavanja osuši. Godišnje doba također igra važnu ulogu. Mnoge sobne biljke rastu više tijekom proljeća i ljeta, ali ne toliko u jesen i zimu.

Kada zalijevati biljke?

Ako primijetite uvenulo lišće, vrijeme je da zalijete svoje biljke. Ali ne želite dopustiti da vaše biljke dođu do ove točke jer neće izgledati tako dobro, a to ih čini manje sposobnima za obranu od bolesti. Umjesto toga, pokušajte stvoriti naviku provjeravati sobne biljke barem jednom tjedno. Pomoću aplikacije poput Waterbug ili Happy Plant možete imati podsjetnik kada i koliko koju biljku trebate zaliti. Najbolji način da utvrdite treba li biljkama voda je da zabodete prst oko centimetar u mješavinu tla. Ako je suho, dajte biljci vode. Ako primijetite vlažnu zemlju, ponovno provjerite za dan ili dva. Zalijevanje ujutro je poželjnje nego ono večernje. Na taj način, biljke imaju priliku sušiti se i brže isparavati tijekom dana kada su temperature više. 

Najbolji načini zalijevanja

Imate spremnu sobnu vodu za zalijevanje i zemlja oko biljke je suha. Možda ćete doći u napast da samo malo kapnete, tako da ne riskirate prekomjerno zalijevanje. Nažalost, ovo biljkama neće puno pomoći jer većina njihovih korijena nije na površini. Bolje je uliti toliko da se zemlja potpuno natapa oko svake biljke, nastavljajući sve dok voda ne počne istjecati iz drenažne rupe spremnika. Ako uhvatite suvišnu vodu u tanjurić, ponekad će tlo biljke upiti malo više dok sjedi u njoj. Međutim, nakon 10 minuta uklonite višak vode kako krijen ne bi istrunuo. Druga je mogućnost napuniti vodom tanjurić ispod tegle. Vidjet ćete da će za nekoliko minuta voda upiti u tlo kroz drenažne rupe. Nastavite puniti tanjurić dok se voda više ne upija. Ovo je idealna metoda za zalijevanje određenih biljaka poput kaktusa, sukulenata i afričkih ljubičica koje ne vole vlažnost u blizini stabljika.

sobno bilje
1/13

Kako prepoznati zalijevate li previše sobne biljke?

Postoji razlog zašto posude imaju odvodne rupe: previše vode doslovno će utopiti vaše biljke. To je zato što korijenju treba kisik, jer će inače istrunuti i umrijeti. Čak i uz dobru drenažu, održavanje tla stalno mokrim može otežati zrak da dođe do korijena. Postoji nekoliko načina da utvrdite pretjerujte i sa zalijevanjem. Stagniranje biljke i žuto lišće koje otpada mogu biti znakovi prekomjernog zalijevanja. Možda ćete primijetiti i uvenuće, što može biti zbunjujuće, jer je to ujedno i znak premalo vode.

Foto: pixabay

Trik je u provjeri tla kad primijetite sljedeće probleme: Ako je  vlažno, vjerojatno biste trebali manje zalijevati. Ako je tlo suho, možda biljci treba dati više vode. Ako voda ne poboljša stvari, treba prilagoditi temperaturu ili razinu svjetlosti koju biljka dobiva. Pomoću njuha možete utvrditi imate li problem s previše vode. Mnogo vlage potiče rast gljivica i bakterija u tlu, što može uzrokovati neugodne mirise, posebno kada truli korijenje. Ako mislite da ste previše zalijevali, ne mora nužno značiti da je biljka osuđena na propast. Dopustite da se zemlja malo osuši prije ponovnog zalijevanja. Zatim počnite slijediti gore opisane tehnike zalijevanja. Ako ni to pomogne presadite ju. Znati kako zalijevati sobne biljke definitivno zahtijeva određeno iskustvo. Što više to radite, to ćete biti bolji u brizi za unutarnji vrt. Pokušajte započeti s nekoliko sorti koje je teško uništitii. Zatim, kad savladate osnove možete pokušati s biljkama koje su izazovnije za uzoj, ali potpuno vrijedne truda.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije