Ljekovito bilje

Jeste li znali da je ambrozija i ljekovita biljka? Doznajte sve o njoj

Jeste li znali da je ambrozija i ljekovita biljka? Doznajte sve o njoj
Dom i vrt
31.07.2019.
u 08:30

O ljekovitom bilju, upotrebi i pripremi raznih pripravaka

Ambrozija, najagresivnija alergenska biljka, izaziva pošast kod osoba alergičnih na njezinu pelud. Ambrosia artemisifolia L. – var. Elatior, Trifida, biljka je iz obitelji glavočika (Familia Compositae, farmakopejski naziv Herbae ambrosiae). Poznata je i kao fazanuša, Krauzova trava, limundžik, pelinasta ambrozija. Najčešći narodni savjeti alergičnim osobama su ispiranje usta i nosa čajem od kadulje te mazanje nosnica pravim maslinovim uljem.
List, korijen, tinktura...
Ambrozija je i ljekovita biljka koja liječi razne tegobe. Za vanjsku uporabu koristi se kod tegoba kože – nečistoće, osipa, opeklina, modrica, za ispiranje i obloge za liječenje čireva, rane slične gangreni, ubode i ugrize insekta (na mjesto se stave svježi, zgnječeni list). Kod reumatskih tegoba, upala zglobova, stavlja se oblog na bolni zglob od svježih listova usitnjenih u kašu. Za unutarnju uporabu koristi se kod visoke temperature, groznice (antipiretik i antiseptik), grčeva želuca, crijeva i maternice, plućnih tegoba (upala pluća, kašalj, katar), crijevnih tegoba (proljev, infekcije, katar, enteritis, grčevi, zatvori, nadutost, nametnici), ženskih bolesti (tegoba s mjesečnicom, grčeva, infekcije, leukoreje, prolapsa maternice, kronične gonoreje, menstrualnih bolova), bolesti živaca (antiepileptik). Korijen ambrozije liječi tegobe žena, i to osobito kod poremećaja mjesečnog ciklusa, a preporučuje se kao čaj nakon srčanog infarkta. Svježi sok biljke liječi razne infekcije stopala. Ulje od ambrozije rabi se za liječenje raznih površinskih rana za mazanje, naročito kod djece, a masti i kreme za liječenje hemoroida te raznih čireva. U obliku tinkture uzima se svakih 4 sata 5 do 10 kapi. Pelud ambrozije rabi se za antialergijske tretmane u zimskim mjesecima. Ambrozija je prirodni adstrigent, antidot, antiseptik, antibakterik, antiepileptik, antipiretik, antidot, dezinficijens, emetik, hemostatik, febrifug, stimulans.
Alergen osnažuje
Simptomi alergije na ambroziju su šmrcanje, suzenje i svrbež očiju, pečenje, curenje i svrbež nosa, kašalj, kihanje, upala očiju, otežano disanje. Reakcija na pelud započinje već kod koncentracije od 20 do 30 zrnaca u zraku na 1 metar kubični. Izaziva ozbiljne reakcije i komplikacije, rinitis, peludnu hunjavicu i astmu. Uz lijekove protiv alergije, prirodan način liječenja je i imunoterapija, desenzibilizacija postupnim davanjem većih doza alergena da organizam postane otporniji na pelud. Uz izbjegavanju alergena, savjetuje se i talasoterapija.

Ljekoviti pripravci

ČAJ
1 jušna žlica suhe biljke,
2 dl vode
PRIPREMA: Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo.
UPORABA: Pijemo 2-3 šalice čaja kod navedenih bolesti.
NAPOMENA: Za ispiranje ili stavljanje obloga napravimo jači čaj.
TINKTURA
200 g usitnjene biljke u cvatu, 1 litra 60-postotnog alkohola
PRIPREMA: Močimo bilje 30 dana u alkoholu. Procijedimo.
UPORABA: uzimamo 3 puta na dan 5-10 kapi s malo vode ili čaja.
HOMEOPATIJA
Ambrozija se uzima u obliku matične tinkture za liječenje peludne groznice, proljeva i grčevitih proljeva

NE PROPUSTITE: Donosimo abecedu ljekovitog bilja – upoznajte divlju bazgu!

Plamenjača je najčešća bolest luka i poriluka i u malim vrtovima

Komentara 1

AB
abendblatt
16:08 31.07.2019.

U Podravini zovu Ambroziju partizanka,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije