balkon u cvatu

Jesenske trajnice koje će biti najljepši ukras u vrtu ili na balkonu, zasadite ih već danas!

sadnja trajnica vrt cvijeće
Shutterstock
29.08.2022.
u 06:00

Ako to niste učinili već prije, kraj ljeta idealno je vrijeme za sadnju jesenskih trajnica. Za početak, neka to budu poznate cvjetne vrste – sunčana (heliopsis) i zvjezdan (aster)

Ako ste zaljubljenik u vrtlarenje i u cvijeće, bilo na gredicama u vrtu, bilo u teglicama na balkonu, vjerojatno želite imati balkon u cvatu što duže. Da biste u tome uspjeli ključno je znati redosljed sadnje kako biste uvijek imali barem jednu vrstu u cvatu, tijekom cijele proljetno-ljetno-jesenske sezone.

Foto: screenshot/facebook

Iako neke ljetne cvjetnice traju,odnosno cvatu, sve do kraja listopada, što uvelike ovisi o njezi, tlu ali i vremenskim uvjetima, možemo reći da je njihovo vrijeme na zalasku i da će biti sve manje cvjetnog šarenila na našim balkonima i vrtovima. Umjesto novih cvatova i latica, cvijeće se počinje sušiti jer su ga visoke temeperature iscrpile.

Foto: screenshot/facebook

Kako vaš cvjetnjak ne bi najednom ostao bez boja i mirisa, pripremite se za sadnju jesenskih trajnica koje će doći na njihovo mjesto. Ili, ako je riječ o trajnicama, onda pored njih. Iskusnije vrtlarice znaju da je pametno kombinirati jesenske, ljetne i proljetne sadnice, tako da se vrste i cvatnja samo smjenjuju jedan za drugim, a vrt je uvijek zanimljiv i uvijek u njemu ima cvijeća koje cvate.

Foto: screenshot/facebook

Ako to niste učinili već prije, kraj ljeta idealno je vrijeme za sadnju jesenskih trajnica. Za početak, neka to budu poznate cvjetne vrste – sunčana (heliopsis) i zvjezdan (aster). Njihove raskošne boje uljepšat će svaki vrt, ulazni prostor ili balkon i učiniti ih atraktivnima.

Jastučasti zvjezdan ili aster dolazi u nekoliko boja (ružičasta, ljubičasta, bijela, tamno crvena...). Može narasti do pola metra, ali možete ga mirne savjesti zasaditi u tegli koja će ograničiti njegov rast. Nisu zahtjevni i nećete se puno mučiti oko njihova uzgoja. Trebate im samo osigurati puno sunca i redovitu prihranu. Zasadite ih u propusno i umjereno vlažno tlo. Redovito ih zalijevajte, ali umjereno i cvast će do kasne jeseni.

Sunčana ili heliopsis, cvijet intenzivnih žutih cvjetova može narasti čak preko jednog metra ako ga zasadite u grmu. Nije zahtjevan za uzgoj, a najbolje uspijeva na sunčanim mjestima i u vlažnom tlu. Redovito ga i obilno zalijevajte te prihranjujte. Dobro podnosi zimu, pa je možete saditi i u krajevima u kojima temepratura često ide ispod minusa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije