VIŠE OD TRENDA

Imate mali stan, a žudite za zelenilom? Posadite vertikalni vrt!

vertikalni vrtovi
Foto: Thinkstock
1/3
09.04.2015.
u 08:30

Uspravne konstrukcije iz kojih niču biljke nisu samo dekorativni element za restorane, kafiće i urede. Možete ih instalirati i u svoj stan ili na balkon i u njima saditi začine, povrće...

Neki će reći da je to samo efektna pomodna novotarija stvorena da neki prostori poput kafića, restorana, ordinacije ili ureda izgleda ljepše ili atraktivnije. No, istina je ipak posve drugačija.

Francuski botaničar Patric Blanc, glavni krivac što su vertikalni vrtovi zaživjeli i u ovom dijelu svijeta, na svome putovanju u Tajlandu uvidio je kako biljke uspijevaju i na vertikalnim površinama poput stijena, neke i bez zemlje te je kada se vratio kući osmislio sustav vertikalnog vrta. Nakon njegova rješenja, niknula je cijela 'šuma' uspravnih vrtova zasnovana na toj ideji.

Foto: pixabay

Vertikalni vrtovi nastali su više kao iznalaženje rješenja za sve one iz gradskih sredina koji žude za zelenilom i svojim komadićem zemlje koju će obrađivati, ali jednostavno nemaju gdje to ostvariti jer žive u stanu. Ako je taj stan mali, onda nemaju priliku ni zasaditi teglu s cvijećem jer skučeni prostor to ne dopušta, barem ne u onoj mjeri u kojoj bismo to željeli.

U tim slučajevima uspravni vrtovi idealno su rješenje. Ne morate kupovati skupe konstrukcije niti posebne posude da biste mogli posadiiti cvijeće, začine i povrće u svome domu - već postojeće posude koje imate ili obične plastične zakačite sami na zid ili neki vertikalno nosač. Kako vidite na našim slikama to može biti već postojeća balkonska ograda, fasada, stup...

Foto: pixabay

NEKOLIKO SAVJETA PRIJE NEGO KRENETE:

- Nemojte se brinuti kako će biljka uspjeti - i sasvim malo zemlje bit će joj dovoljno da proklija i izraste. Na koncu, cijeli koncept je nastao na tome kako u prirodi postoje biljke koje rastu na podlogama bez imalo zemlje.

- Vrt će jednako dobro uspjeti kako na vanjskim tako i unutarnjim zidovima.

- Ne bojte se cijeli zid svoga balkona ili kuće pretvorti u vertiklani vrt jer neće nimalo naškoditi fasadi.

- Prije sadnje osmislite koje ćete biljke zasaditi, što će ovisiti i o količini svjetlosti i poziciji koja je najbolja za neke vrste.

- Tegle u koje ćete zasaditi biljke mogu biti od bilo kakvih materijala, no svakako su najpraktičnije od plastike.

- U trgovinama vrtlarskim alatom možete nabaviti željezne okvire za vertikalne vrtove na koje se pričvrste tegle, a možete kupiti i gotovu konstrukciju sa svim potrebnim elementima.

- U trgovinama također možete nabaviti i sustav za gnojenje i navodnjavanje, ali možete ga i sami osmisliti povezanim cjevčicama ili teglama s tanjurićima u kojima će biti spremljena voda. Bilo bi idealno kada bi vrtovi imali sistem navodnjavanja 'kap po kap'.

- Ne brinite se za nametnike - u vertikalnim vrtovima manja je mogućnost da dođu do njih. Ista priča je i s korovom.

- Pazite da vrt bude zaklonjen od vjetra, jer bi on lako mogao slomiti grane i plodove.

>>'Priželjkujem da moja ideja vrta zaživi u serijskoj proizvodnji’

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije