najljepši ukras

Idealan cvijet - lako se uzgaja, uživa u suncu i vrućini, a može i bez vode

djevojačko oko carevo oko dvozub
Flora magazin
02.07.2023.
u 07:00

Ova je trajnica idealna biljka za svaki vrt jer nije zahtjevna glede uzgoja, odgovara joj svako vrtno tlo, otporna je na sušu, voli vrućinu i direktnu sunčevu svjetlost, a cvate od ljeta pa sve do prvih dana jeseni

Djevojačko ili carevo oko (Coreopsis) u prirodi raste u prerijama i suhim ravnicama Sjeverne Amerike. Spada u porodicu glavočika, Asteraceae. Ova je trajnica idealna biljka za svaki vrt jer nije zahtjevna glede uzgoja, odgovara joj svako vrtno tlo, otporna je na sušu, voli vrućinu i direktnu sunčevu svjetlost, a cvate od ljeta pa sve do prvih dana jeseni.

Foto: Flora magazin

Raste u obliku grma, ovisno o sorti od 30 pa sve do 120 cm. Listovi su tamnozeleni, perasto sastavljeni. Cvjetovi su najčešće žarkožute boje dvostruki ili jednostruki. Razmnožava se sjemenom koje sijemo na otvorenome, na željeno mjesto u vrtu u proljeće. Mlade biljčice presađujemo na razmak od 20 cm.

djevojačko oko carevo oko dvozub
1/17

Coreopsis voli osunčano mjesto u vrtu i propusno tlo. Kad se prilagodi uvjetima u vrtu, traje godinama. Cvatnja se može produžiti ako se uklanjaju ocvali cvjetovi. Svake treće godine grmove bi trebalo podijeliti i ostaviti najsnažnije, kako bi se pomladili. Više sorte Coreopsisa sade se u pozadinu gredice ili se uzgajaju za rez. Niže sorte sade se na rubove gredica.

Primjena: Više sorte za sadnju u pozadini na gredicama i za rez, niže sorte za obrube gredica.

Napomena: Otporana je na sušu i može preživjeti s vrlo malo vode, ali je svakog proljeća potrebno oko grmova staviti tanak sloj komposta kako bi se zadržala vlaga i spriječio rast korova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije