Gnojivo

I kalifornijske gliste zavoljeli zbog humusa

I kalifornijske gliste zavoljeli zbog humusa
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
26.11.2012.
u 21:35

Sve je počelo kao običan hobi, a danas se glistenjaci pregledavaju čim se dođe kući.

Kalifornijske gliste možda nisu ugodne oku, ali su zato vrlo korisne. Proizvode humus koji je do pet puta kvalitetniji od ostalih gnojiva. Marijan Latin, umirovljeni policajac iz Selnika Maruševečkog kraj Varaždina, u uzgoj kalifornijskih glista krenuo je iz znatiželje i male početne investicije. A kad su humus počeli koristiti u vrtu, shvatili su da je to nešto posebno.

– To je savršeno gnojivo. Biljka je otpornija čak i na sušu, listovi su zdraviji, plodovi su veći i ukusniji, intenzivnije boje – kaže supruga Blanka, koja nema nikakvih averzija prema glistama pa s kćeri Anetom pomaže u uzgoju. Danas imaju četiri glistenjaka, a humus koriste za uzgoj povrća.

– Brinuti se o glistama ne iziskuje puno napora. Glistenjaci su ograđeni betonskim blokovima na podlozi od crijepa ili betona. To je zaštita od krtica i voluharica. Kalifornijske su gliste vrlo otporne, nemaju bolesti, mora se samo paziti na tri stvari - temperaturu, kiselost i vlagu u bazenu. Hrani ih se po potrebi zečjim, konjskim ili ovčjim izmetom. Hrana mora biti polu prerađena jer ju srču, zato se i namače. Poslastica su im kartonske kutije i suhi kruh, koji se prethodno namoči. Na hranu se stavlja slama kao zaštita od svjetlosti, na koju su gliste iznimno osjetljive, a time se zadržava vlaga u bazenu – objašnjava Miran Latin, koji s ocem najviše vremena provodi brinući se za gliste koje su kao peti član obitelji.

Dodaje kako je više posla oko pripreme humusa, za što treba minimalno 6 mjeseci. Humus koji se izvadi iz glistenjaka prvo se suši, a za to vrijeme treba ga okretati kako bi apsorbirao što više kisika i postao kvalitetniji. Zatim se usitnjava u mlinu kako bi se lakše prosijao kroz sito koje uklanja nečistoće. Pakira se u vreće i može stajati do 5 godina.

– Humus kalifornijskih glista je budućnost. To je najbolje ekološko gnojivo, a može se koristiti za sve što raste – objašnjava Latin, koji s ljubavlju uzgaja gliste.

– Počeo sam ih uzgajati iz hobija, ali zavukle su mi se pod kožu. Kad dođem kući prvo provjerim je li sve u redu s glistenjacima, a onda se mogu posvetiti ostalim poslovima – opisuje M. Latin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije