ZANIMLJIV PODATAK

Hrvati su zainteresirani za energetsku obnovu, a naši uzori Finci baš i ne!

energetska obnova
Foto: Shutterstock
1/2
02.03.2015.
u 14:41

Istraživanje s helsinškog sveučilišta govori kako Finci teško prihvaćaju energetsku obnovu svojih domova. Hrvati su više zainteresirani, vjerojatno i zato što mogu tražiti subvencije i za projektnu dokumentaciju i građevinske radove

Direktiva energetske učinkovitosti EU-a zahtijeva od država članica da do 2020. sve nove zgrade budu visokog energetskog razreda.

- Nove zgrade u odnosu na već izgrađeni stambeni fond kvalitetnije su, projektirane i napravljene prema suvremenim pravilima struke i maksimalizirat će obnovljive izvore energije. U praksi to znači integraciju izvora energije u svim zgradama - istaknuo je dr. Aari Alanne, profesor na Aalto Sveučilištu u Helsinkiju, dodajući kako se u obiteljskim kućama najčešće se koriste solarni paneli, a u zgradama moguće je instalirati veće proizvodne pogone koji koriste biomasu.

Međutim, Alanne i priznaje da je bio iznenađen provedenim istraživanjem koje je pokazalo kako je malo ljudi spremno investirati da bi se postigao cilj. Najvažnijih motivacija za korištenje obnovljivih izvora energije su niži tekući i troškovi održavanja, a jedan od često negatinih komentara su estatski nedostaci. Na te kritike Alanne odgovara: .

- U principu, sve površine zgrade mogu se koristiti za solarne panele u budućnosti. Primjerice, solarni panel može biti oslikan i postavljen na zid ili postavljen na površini prozora, što smanjuje toplinsko opterećenje.

Foto: screenshot/facebook

U Hrvatskoj Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira obnovu i obiteljskih i višestambenih zgrada. Uskoro kreće i novi natječaj za dodjelu sredstva za ovu godinu, namijenjenih obnovi obiteljskih kuća, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja redovito radi i na edukaciji građana. Interes postoji, a Đurđica Čočić, glasnogovornica ministarstva ističe:

- Nakon što je ministarstvo izradilo Program obnove obiteljskih kuća, primijećen povećan interes građana za ugradnju obnovljivih izbora energije (i solarnih panela), posebno u južnim dijelovima Hrvatske. Još uvijek prevladava interes za projektima izolacije fasada i ugradnje energetski učinkovitije vanjske stolarije, ali s vremenom raste i broj vlasnika obiteljskih kuća koji su sve više zainteresirani za Program obnove obiteljskih kuća.

>>Niskoenergetske kuće isplative su i na moru i na kontinentu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije