prirodni ukras

Gladiola je cvijet koji će sjajno izgledati u svakom vrtu, a lukovice se sade - sad!

gladiola
Flora magazin
17.04.2021.
u 07:00

Kultivari uglavnom imaju goleme, trubaste cvjetove (koji cvatu dosta kratko, uglavnom dva tjedna), zbog čega se često uzgajaju u vrtovima

Ovaj se rod sastoji od oko 180 vrsta lukovičastih trajnica, čija su osnovna obilježja lišće poput mača, cvjetovi od šest istosmjernih latica i uspravna stabljika.

Prirodno stanište im je Afrika, Europa i Srednji istok, iako većina vrsta s najistaknutijim, raznobojnim cvjetovima dolazi iz Južne Afrike. Kultivari uglavnom imaju goleme, trubaste cvjetove (koji cvatu dosta kratko, uglavnom dva tjedna), zbog čega se često uzgajaju u vrtovima. Mogu se koristiti i za rez.

Foto: Flora magazin

Biljke iz ovog roda jako variraju: od dosta sitnih i ponekad mirisnih vrsta do vrsta nalik zanimljivim, šarenim klasovima. Tri glavne hibridne skupine su Grandiflorus ili Velikocvjetne, Primulinus i Nanus. Potrebno ih je posaditi na dubinu od oko 10 cm u dobro drenirana, pjeskovita tla, na sunčanim položajima.

U hladnijim predjelima treba ih saditi početkom proljeća, a u toplijima od jeseni. Krajem ljeta treba ih premjestiti na hladna, od mraza zaštićena mjesta da bi se mogle ponovno posaditi u proljeće.

Primjena: najčešće za gredice, vrtne posude, za rez za vazu i cvjetne aranžmane.

Napomena: Ljeti ih je potrebno dobro zalijevati i odrezati uvele cvjetne stabljike. Visoke stabljike katkad trebaju potporanj.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije