Isprobajte!

Gerbere nije lako uzgojiti, ali uz ovih 6 savjeta uspjeh je zagarantiran

gerberi u tegli
Thinkstock
17.04.2023.
u 06:44

Gerber je peti najčešće korišteni rezani cvijet na svijetu. Ispred njega su – ruže, krizanteme, karanfili i tulipani. Mnogima ne polazi za rukom uzgojiti gerbere posađene u zemlji, pa odustaju od njihova uzgoja u domu ili na balkonu

Mnogima omiljeni cvijet, a uz ruže, tulipane, krizanteme i karanfile i jedan od najrasprostranjenijih je gereber. Ne samo oblik nego i prekrasne latice u raznim bojama – crvenoj, bijeloj, ružičastoj, žutoj... ono su što gerber čini posebnim cvijetom i objašnjava njegovu popularnost. Gerber dolazi iz Afrike i tropskih dijelova Azije te postoji više od 100 njegovih vrsta.

Foto: pixabay

Zbog velikih bujnih i brojnih listova ponekad se, zasađen u tegli, doima kao mali grm. Naraste maksimalno do 40 centimetara. Već nekoliko godina u modi su gerberi posađeni u teglama, dok su prije dominirali i bili uglavnom korišteni kao rezano cvijeće i sastavni dio većine buketa i aranžmana.

Foto: pixabay

Vjerojatno niste znali da je gerber peti najčešće korišteni rezani cvijet na svijetu. Ispred njega su – ruže, krizanteme, karanfili i tulipani. No, mnogima ne polazi za rukom uzgojiti gerbere posađene u zemlji, pa odustaju od njihova uzgoja u domu ili na balkonu.

Foto: pixabay

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da uspijete uzgojite gerbere. Odlučite se se za onu najpopularniju vrstu, gerbera jamesonii, koja je manja od uobičajenih vrsta.

Foto: Flora magazin

1. Bolje će uspijevati ako tegle umjesto u interijeru, držite vani, ali nipošto na direktnom suncu. U svakom slučaju neka mjesto bude sunčano i toplo.

2. Ako ga uzgajate u interijeru, kao sobnu biljku, temperatura ne treba biti visoka, dovoljno je da mjesto bude sunčano. Inače, osim u tegli, gerber možete saditi u kamenjaru ili vrtnim gredicama.

3. Redovno ga i obilato zalijevajte, naročito u ljetnim mjesecima – pazite da zemlja uvijek bude vlažna. Također, možete prskati i listove.

4. Zemlja u koju ga sadite neka bude drenirana, tako da bude propusna za suvišnu količinu vode.

Foto: pixabay

5. Budite ažurni i u prihranjivanju i činite to otprilike svaka dva tjedna. U zimskim mjesecima cvijet ne treba gnojiti.

6. Kako bi bolje uspijevao, potrebno je redovito skidati ocvale listove, kako bi mogli izrasti novi.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije