Terapija protiv stresa

FOTO Životinje od živice baš poput skulptura

FOTO Životinje od živice baš poput skulptura
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/11
13.11.2012.
u 09:00

Obitelj Radanović uživanje u vrtu voli podijeliti i s drugima pa ga iznajmljuju za fešte preko ljeta

Da biste napravili pravi mali zoološki vrt, ne trebaju vam prave životinje, već puno mašte, vremena, ideja, strpljenja i – zelenila. A trud, volja i puno ljubavi osjeti se u zagrebačkom vrtu obitelji Radanović, smještenom u Bliznecu. Već više od 15 godina Zlata i Milivoj Radanović rade i uljepšavaju svoj vrt koji im uloženo vraća na najljepši mogući način. I dok je gospođa Zlata zadužena za brigu o cvijeću, gospodin Milivoj orezuje biljke, brine se o travnjaku i smišlja koji bi sljedeći oblik mogao napraviti iz jednog običnog zelenog grma.

Iz stresa u mir

Taj dugotrajan proces orezivanja biljke u neki smisleni oblik možda i nije toliko težak zadatak koliko je za njega potrebno strpljenja.

– Potrebno je najmanje godinu dana da bi se dobila naznaka forme iz grma, a tri godine da se dobije oblik – priča gospođa Zlata čiji se suprug Milivoj vrtu posvetio nakon što je otišao u mirovinu.

(Najveći grm u vrtu onaj je u obliku žabe, a prije tri godine ušao je i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća živuća biljka – žaba)

Iako je po struci strojobravar, nakon stresnog posla u obrtu koji je vodio, i više nego dobro snašao se u zelenilu.

– Posao je bio stresan pa mi je zanimacija bila otići u vrt i šišati biljke. Vidio sam da se bolje osjećam i tako je krenulo. Ukućani su mi se smijali i govorili da od toga neće biti ništa. U vrtu ima dosta posla, ali tko voli biljke, nije mu problem. Meni je to kao neki antistresni program, a u vrtu dnevno provodim po pet ili šest sati. I nije potrebno imati veliki vrt da biste ga lijepo uredili, dovoljno je nekoliko kvadrata – govori Milivoj Radanović. Posebno se ponosi pticom koju je radio 17 godina.

Nešto manje vremena posvetio je žabi, ali je zato grm iz kojeg je oblikovana star čak osamdeset godina. Sve što radi, radi iz glave, bez ikakve šablone, iako početnicima, a i onima koji si žele olakšati posao, savjetuje da rade po šabloni.

Kad će ta žena?

Među posljednjim oblicima koje je krenuo raditi žensko je tijelo, a iako se već mogu naslutiti oblik grudi i kose, gospodin Milivoj kaže kako je potrebno još puno rada da bi grm počeo doista nalikovati na žensko tijelo. Ljeti vrt iznajmljuju za proslave rođendana i druge prigode, ali i za razne promocije biljnih, odnosno prirodnih proizvoda. Obitelj Radanović nastavit će razvijati svoj hobi i širiti svoju vrtnu priču, i to u sklopu radionice koju uskoro pokreću, a koja je namijenjena svima koji vole prirodu i žele naučiti ponešto o orezivanju biljaka. A kojem se idućem obliku možemo nadati u bliznečkom vrtu? Zlata i Milivoj šapnuli su nam kako će to biti – majmun.

Radionica sa savjetima za vrtlare

Vrt obitelji Radanović privlači pozornost ne samo slučajnih prolaznika već i svih onih koji vole vrtlarenje i žele se makar malo posvetiti svom vrtu i tom zanimljivom hobiju. Kako se svakodnevno susreću s brojnim znatiželjnicima i molbama za poneki savjet, odlučili su pokrenuti vrtlarsku radionicu u kojoj će svi koji žele moći naučiti uređivati vrt, ali i pokušati u vlastitom vrtu napraviti neku od željenih životinja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije