Marinelin izbor

FOTO Vrt od kojeg zastaje dah! Pogledajte cvjetnu idilu kraj Poreča

FOTO Vrt od kojeg zastaje dah! Pogledajte cvjetnu idilu kraj Poreča
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/6
18.06.2013.
u 00:03

Suživot maslina, kivija, kaktusa i začinskog bilja obitelji Pribetić.

Što god dotakne i posadi Marinela Pribetić – zajamčeno će niknuti. Upravo zato za nju prijatelji i susjedi kažu da je žena ne samo vrijednih, zlatnih ruku nego i – zelenih!

Okućnica obitelji Pribetić u porečkom predgrađu Bujićima dostojna je naslovnice slavnih magazina o vrtlarenju, a tko god da se ondje nađe teško će povjerovati da je gospođa Pribetić sve sama uredila.

– Vrt je za mene nepresušno vrelo inspiracije, prostor za kreativno ispucavanje, opuštanje i rekreaciju, a s obzirom na to da nije uređen samo kao ogledni vrt već je i funkcionalan, on je za moju obitelj ljetni dnevni boravak – priča nam ponosna vlasnica.

Obitelj Pribetić vrt je uredila pred obiteljskom kućom koja se naslanja na nešto stariju roditeljsku pa prostora nije nedostajalo.

Osim prednjeg dijela u kojem se kreativna vlasnica pokazala u punom sjaju i znanju sadnje i njege biljaka, Marinela je iza kuće uredila pravi pravcati povrtnjak. Salata, mini rajčice, paprike, tikvice, patlidžani, krastavci, začinsko bilje, voćke... Sve je ona zasadila pa se u kasno ljeto i ranu jesen na njezinim policama kočopere teglice domaćeg pekmeza, šalše od rajčica, vrećice sušenog peršina, bosiljka, majčine dušice...

Jednako kao i vrt, Marinela svaku stvar ukrasi šarenom krpicom pa joj kuća izgleda tako da bi joj na njoj pozavidjela i kraljica svih kućanica Martha Stewart.

– Uređujući vrt posljednjih godina, imali smo i pogrešaka. Nije sve bilo tako uspješno kao sadnja – priznaje Marinela.

Oduvijek je, kaže, željela imati jezerce pa su nakon obiteljskog vijećanja odlučili angažirati tvrtku koja će ga napraviti.

– Najvažnije mi je bilo da postavi dno, i to veliko kamenje, a ostalo sam odlučila napraviti po svom ukusu. Povadila sam biljke koju su mi posadili, kupila kaskade i zasadila sve po svom ukusu – kaže ponosna gazdarica-vrtlarica pokazujući kamenjar koji je uredila s puno ljubavi. U jezercu, koji pune vodom, mali je motor koji pokreće vodu, a zimi ga isprazne, osuše i pokriju. Sin Giannfranco Marineli je desna ruka. Ostala su se djeca raspršila za obvezama i školom, muž za poslom, a ona i mali Gianni uživaju radeći u vrtu.

– Nema te zanimacije koja bi donijela više zadovoljstva – kada vidite da vas biljka koju ste posadili i njegovali nagradi cvijetom – kaže naša domaćica. Odala nam je i malu tajnu. Kada ju je suprug nedavno pitao što želi za rođendan, spremno je rekla:

– Kupi mi najnoviji model kosilice za travu, to je ono što mi treba i što će me razveseliti. Dobra kosilica pola je posla u ovako velikom vrtu – kaže žena s iskustvom.

NE PROPUSTITE: FOTO Pogledajte zelenu oazu na krovu usred grada!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije