USUSRET JUBILEJU

Popularni Floraart se seli na novu atraktivnu lokaciju

floraart2
Foto: Promo fotografije
1/3
10.05.2015.
u 12:15

Godine 2006. poznati cvjetni sajam seli se na novu lokaciju, novouređeno jezero Bundek na kojima sada ima 3000 m2 prostora

Godina 2006. bila je 41. godina održavanja vrtne izložbe i 15. godina pod nazivom Floraart. Te godine Zagreb je postao bogatiji za još jedan gradski park. Naime, na desnoj obali rijeke Save obnovljeno je i uređeno do tada zapušteno i u šikaru zaraslo nekadašnje gradsko kupalište na jezeru Bundek i pretvoreno u jednu od najljepših zagrebačkih zelenih površina.

Stoga je Gradsko poglavarstvo na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem izabralo novouređeno jezero Bundek za novo mjesto održavanja Floraarta. U prirodnom okruženju vrtna izložba dobiva posve novu dimenziju i cijelu manifestaciju pretvara u poseban estetski i kulturni doživljaj.

Foto: Promo fotografije

Gredice od 3000 m²

Od tada svake godine posjetitelje dočekuju prekrasno oblikovane cvjetne gredice na površinama od gotovo 3000 m², znatno većima nego na Gornjem gradu i Prisavlju.

Sade se raznolike vrste ljetnog cvijeća, koje onda ostaju kao ures parka do jeseni, opijajući nas svojim mirisom i bogatstvom boja i oblika. Osim toga Bundek se iz godine u godinu, u sklopu izložbe, obogaćuje trajnim sadržajima.Tako su nastala tri dječja igrališta, jedinstvena po koncepciji i opremljenosti spravama za dječju igru.

Foto: Promo fotografije

To su igralište za djecu od 3 do 7 godina, igralište za djecu od 7 do 15 godina, te igralište prilagođeno djeci s posebnim potrebama. Igrališta su zbog originalnosti i kreativnosti, a istodobno i uz poštovanje svih sigurnosnih uvjeta, ubrzo postala najomiljenija središta dječje igre i druženja ne samo za zagrebačku djecu već ih organizirano posjećuju i djeca iz drugih gradova.

Osim na vanjskim prostorima Bundeka izložba se odvija i na unutarnjem prostoru, u šatoru površine veće od 1000 m². Tu se svake godine uprizori neki novi središnji motiv od cvijeća i raznolikog bilja koji je tematski vezan uz trenutačna zbivanja ili neki značajan događaj iz prošlosti. Važan dio izložbe su brojni domaći i inozemni izlagači smješteni na vanjskom i u unutarnjem prostoru, ovisno o vrsti i tipu proizvoda koje izlažu.

Foto: Promo fotografije

Jačanje eko svijesti

Vrtna izložba Floraart obiluje raznovrsnim i zanimljivim događanjima. Svake godine organizira se Hrvatski kup florista – natjecanje najboljih cvjećara u aranžiranju cvijeća, zatim i natjecanje učenika srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju. Posebno je zanimljiv natječaj za najljepše uređen kućni vrt u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Održavaju se promocije knjiga i različita predavanja koja su tematski vezana uz hortikulturnu struku a namijenjena su svim posjetiteljima. Na taj način želimo naglasiti da je izložba i dalje zadržala i odgojno-obrazovni karakter te je, kao i druge izložbe razvijene europske vrtlarske tradicije, usmjerena buđenju ekološke svijesti građana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije