u vrtu

Finale sezone: Zadnji radovi koje ne smijete preskočiti u vrtu ove jeseni

trava travnjak
Thinkstock
04.11.2021.
u 08:55

Ako sad planirate vrt za iduću sezonu vodite računa o bojama - kontrastno lišće i cvijeće stvara zanimljiviju sliku u vrtu

Prije nego podvučemo crtu i kažemo da je sezona u vrtu, barem što se tiče cvjetnica, gotova, potrebno je odraditi završne radove. Ako sad planirate vrt za iduću sezonu vodite računa o bojama - kontrastno lišće i cvijeće stvara zanimljiviju sliku u vrtu. Tu je i razlika u visini - korištenjem uspravnih biljaka s nižom travom stvaraju se različite razine u vrt  što čini krajolik dinamičnijim.

Foto: screenshot/facebook

Također, razmislite o vrstama koje sadite, da bi vam vrt tijekom cijele sezone prštao bojama sadite biljke čija sezona cvatnje se izmijenjuje. Na taj način ćete, kad jedna biljka posusatne imati drugu u punom cvatu - od proljeća do kasne jeseni.

Želite li pak imati vrt pun boja i ove jeseni prionite poslu te nabavite jesensko cvijeće koje voli hladnije temperature i još nije kasno za njegovu sadnju. Maćuhica (viola) je definitivno najbolji izbor. Otporna je na zimu. Naraste oko 15 cm. Možete je nabaviti na tržnicama, vrtnim centrima ili cvjećarnicama po vrlo povoljnim cijenama od 3-5 kn I to u mnogobrojnim bojama.

Foto: pixabay

Erika (Erica) je biljka koja voli zimu a optimalna temperature za prezimljavanje je 5 stupnjeva. Volite li imati cvijeće na balkonu početak listopada je pravo vrijeme da ljetne vrste zamijenite zimskima. Erika je dobar izbor. Pernetia (Pernetia mucronata) je grm s bobicama koji podnosi mraz I lijepo ga je vidjeti u vrtu.

Foto: pixabay

Od ostalih radova u vrtu svakako se pobrinite oko travnjaka, osjetljivije biljke malčirajte kako biste ih zaštitili od hladnoće. Uklonite otpalo lišće i grane s tla, prije svega s travnjaka. Ako imate povrtnjak možete posaditi kulture koje prve plodove daju zimi, poput raznih salata, a možete i pripremiti tlo za zimski period kako biste na proljeće imali spremni gredice za sadnju.

Foto: pixabay

Ako ste zasadili mlade voćke ovih dana, pazite na zalijevanje, a ako temperature padnu osigurajte im adekvatnu zaštitu.

Tu je i vrtni alat - da bi vam trajao dobro ga očistite i pohranite na suho mjesto.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije