biramo naj opg

Bolje mi je na farmi nego u vojsci. Istina, ovdje je više posla, ali sam opušteniji

OPG Rengel
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/6
31.08.2014.
u 13:00

Biramo najbolja obiteljska poljoprivredna gospodarstva u akciji Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede

Ima u tom podravskom selu – Velikoj Črešnjevici – petstotinjak žitelja, a nema kuće u kojoj nije barem jedan vatrogasac.

U obitelji Rengel ih je sedmero – točno onoliko koliko ih i živi na ovom obiteljskom gospodarstvu nadomak Pitomače, gdje se nalazi farma muznih krava s koje se svaki drugi dan za Euromilk odvozi 3200 litara mlijeka.

Na istoj je adresi sjedište i Agrofarmera, tvrtke Rengelovih preko koje pružaju usluge u poljoprivredi, ponajprije silaže i baliranja. Njihova “ergela” traktorskih i kombajnskih konja praši ovdašnjim te oranicama na području Čazme, Varaždina i Bjelovara.

Uz stotinu hektara zemlje koje obrađuju za vlastite potrebe sijući kukuruz i tritikale, usluge u poljoprivrednoj proizvodnji pružaju na još više od tisuću hektara. Prihoda od farme i iznajmljivanja mehanizacije imaju podjednako pa kad zbog smanjivanja otkupne cijene zaškripi s proizvodnjom mlijeka, sredstva za opstanak namaknu iz Agrofarmera.

Kod njih sve funkcionira

Supruzi Mario i Valerija Rengel podijelili su se zaduženja. Ona brine o kravama i staji, njegovi su strojevi koje sam i vozi i servisira. I sve funkcionira.

Naporno i puno radimo, ali sretni smo – govore.

Valerija i Mario upoznali su se u diskoteci, kamo je on dovezao svog prijatelja na spoj s njezinom prijateljicom. Bilo je to prije dvadeset i dvije godine.

Pet su godina bili u vezi koju su prije 17 godina okrunili brakom. Roditelji su triju kćeri: 16-godišnje učenice katoličke gimnazije Maje, tri godine mlađe buduće znanstvenice Ive i šestogodišnje mezimice Nele. Do prije desetak godina poljoprivreda je ovom paru bila sporedni izvor prihoda. Marijevi roditelji Slava i Antun, s kojima žive u istom kućanstvu, imali su svoj poljoprivredni obrt. Sadili su duhan, držali šest-sedam krava, a okosnica njihove proizvodnje bilo je voće i povrće.

Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

Valerija dvaput na dan nadzire mužnju 77 krava

Nakon mature u srednjoj elektrotehničkoj 1994. godine Mario Rengel je sljedećih osam i pol godina radio u Hrvatskoj vojsci. Valerija je bila trgovkinja. Prije jedanaest godina on je odlučio napustiti vojsku i krenuti u privatne vode. Obiteljska tragedija u kojoj su ostali bez kćeri slomila je Valeriju i ostavila je posao.

Zajedno sa suprugom primila se stočarstva. Najprije su napravili manju staju, za 12 krava. Farmu za 42 krave podigli su 2005. U nju su uložili pola milijuna kuna vlastitih sredstava, a još 2,2 milijuna kuna dobili su iz Operativnog programa.

Dvije godine zatim staje su proširili za još 47 ležišta. Danas imaju stotinu muznih krava pasmina simental i holstein, pedeset grla junaca i isto toliko junica. 
Potkraj prošle godine kupili su u Austriji 40 junica pa će tako proizvodnju mlijeka koja je za cijelu lanjsku godinu iznosila oko 350 tisuća litara mlijeka do konca ove godine podići za barem 150 tisuća litara. Trenutačno dva puta na dan muzu 77 krava.

– Kad se krava počne teliti, ja je pregledam. U 70 posto slučajeva same se otele, nije potreban veterinar – objašnjava Valerija.

Blago u “podstanarstvu”

Genetika goveda na ovoj je farmi izvrsna – 90 posto austrijska. U životnom vijeku njihove krave imaju šest do sedam laktacija – perioda izlučivanja mlijeka – od kojih svaka traje desetak mjeseci.Zbog gužve na farmi Rengelovi dio goveda drže u “podstanarstvu” u Donjim Zdjelicama, na imanju jednog od šest svojih zaposlenika.

Prije nešto više od mjesec dana kupio je 38-godišnji Rengel u selu Molve Grede na javnoj dražbi farmu posrnule tvrtke. Onamo stane stotinu krava pa će Mario uskoro premjestiti “višak” blaga.

U planu imaju i gradnju silosa i sušare za žitarice.

– I tu bi onda bio kraj – kaže Mario.

– Nema tome kraja – ispravlja ga Valerija.

– Da, nema – priznaje Mario.

– Kad otplatiš jedan stroj, on je svoje već odradio. I onda moraš u nabavu drugog – dodaje.

Zbog toga što je silokombajn koji imaju već dao svoje, u njihovo dvorište uskoro stiže novi. Vrijednost je te investicije čak četiri milijuna kuna.

Sredstva iz IPARD-a

Pokrit će je sredstvima iz programa IPARD na čiji su se natječaj javili prošle godine, s ciljem ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju.

Sa svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom Rengelovi su članovi Strojnog prstena Podravine, profitabilne udruge čija je imovina vrijedna između dva i tri milijuna kuna.

Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

Mario Rengel i jedan je od četvorice suvlasnika tvrtke za proizvodnju i distribuciju električne i toplinske energije Bio Podravina d.o.o. koja u planu ima gradnju bioplinskog postrojenja u Kalinovcu nedaleko od Đurđevca.Zaista – nema tu kraja planovima, ulaganjima i radu.

– Od poljoprivrede se može živjeti – poručuju supruzi Valerija i Mario Rengel.

– Bolje mi je na farmi nego u vojsci. Istina, ovdje je više posla, ali sam opušteniji – kaže Mario.

– Meni je lako jer spavam sa šefom – smije se njegova Valerija.

>>Ostale OPG priče čitajte ovdje

Komentara 3

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:30 31.08.2014.

Ljepo, al nije vam baš pametno ovako preko medija reklamirat se, ovi porezni superhikovi već su vas registrirali i sad sljedi otimanje para, možete vi jarlaukat do neba da ste čisti i da ste uredno podmirivali namete van pameti, alameti, al neće vam ništa pomoć, ni plač ni agresiva, oni će doć po harač i u stranku se neće vratit bez njega, dršte gaće vrijedni ljudi, doći će vjerujte mi....oteće vam sve u životu strančari.....

DU
Deleted user
19:43 31.08.2014.

prekrasno, što više takovih obitelji i da država konačno počne takve nagrađivati, a ne uništavati.

HZ
Harmonikas Zaki
08:49 10.09.2014.

Pozdrav Obitelji Rengel velikom Gazdi posebno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije