DOMOSFERA

Energetska obnova: Stambena zgrada u Botincu sada štedi 77% energije

zgrada
Foto: Domosfera
1/2
02.04.2015.
u 13:00

Sjajan primjer uspješne energetske obnove stambena je zgrada iz zagrebačkog Botinca, koja je iz energetskog razreda F došla u B

Energetska obnova stambenih zgrada u Hrvatskoj sve se više provodi te se sve više uviđa korist takvog projekta. 

Jedan od sjajnih primjera je i energetska obnova stambene zgrade u zagrebačkom Botincu, u Ulici Kolarove Breze, provedena u studenom i prosincu prošle godine uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu 40% investicije te uz donaciju Europske investicijske banke.

Privremena stambena zgrada za prihvat većeg broja ljudi izgrađena je 1964. godine nakon velike poplave u Zagrebu i imala je isključivo stambenu namjenu. Ukupan broj stanova u njoj je 33, a ukupan broj stanara 50. To je samostojeća zgrada sastavljena od tri identične dilatacije s prizemljem, dva kata i nekorištenim tavanom.

Zidovi su izgrađeni od betonskih bloketa debljine 20 centimetara koji su obostrano žbukani. Krovište je drveno, dvostrešno pokriveno pločama eternit. Prozori su izvorno drveni, dvokrilni, s dvostrukim ostakljenjem – krilo na krilo te ugrađenim roletama. Nakon provedenog energetskog pregleda, ustanovljen je energetski razred zgrade F i dane su smjernice za izradu glavnog projekta energetske obnove.

Što je sve predloženo radi povećanja energetske učinkovitosti, u kojem se energetskom razredu nalazi zgrada nakon rekonstrukcije te kakve su uštede ostvarene, pročitajte na Domosferi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije