BUDITE OPREZNI

Energetska obnova obiteljskih kuća: pažljivo birajte izvođača radova

fasada
Foto: Thinkstock
26.05.2015.
u 12:22

Pojedini izvođači navodno nude velike popuste ako im se radovi plate unaprijed, a ne tek nakon izvođenja

Krajem travnja objavom natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) startala je ovogodišnja državna kampanja za energetsku obnovu obiteljskih kuća koje čine oko 65 posto stambenoga fonda u Hrvatskoj, a većina ih je izgrađena prije 1987. i nema nikakvu ili ima minimalnu toplinsku izolaciju. 

Ipak, sudeći po iznosu koji je izdvojen za subvencije, a riječ je o 71 milijunu kuna, teško da će se realizirati najave o obnovi 10.000 kuća, za koliko su ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU)  Sven Müller najavili da je osiguran novac.

Računica pokazuje da bi u prosjeku tada iznos subvencija iznosio 7.100 kuna po kući, što je daleko od bitnog udjela u troškovima, recimo, energetske obnove fasade ili stolarije. No, kako u javnom pozivu stoji da se "neće razmatrati zahtjevi koji su dostavljeni nakon što se na mrežnim stranicama FZOEU objavi da su raspoloživa sredstva iz javnog poziva iskorištena", oni koji su odlučili ove godine obnoviti svoju kuću ne trebaju predugo čekati. Interesa ima i očekivanja su da će ovaj krug natječaja polučiti bolje rezultate od prethodnog – koji je podbacio. Bilo je, naime, rezervirano 25 milijuna kuna za subvencije, sklopljeno je samo oko 1500 ugovora, a FZOEU nikad nije ni objavio koliki je iznos subvencija iskorišten.

Sada su se, kao što je poznato, uvjeti ponešto izmijenili. U prošlome krugu nisu se na natječaj mogli javiti svi koji su to željeli jer čak oko 70 posto jedinica lokalne samouprave nije objavilo javne pozive, pa sad građani svoje zahtjeve trebaju predavati izravno u Fond. Usto je u programu izmijenjena definicija obiteljske kuće što je osiguralo sudjelovanje kućama građevinske bruto površine do 600 četvornih metara ili s maksimalno tri stambene jedinice. 

No, već su se pojavile nedoumice. Pojedini izvođači navodno nude velike popuste ako im se radovi plate unaprijed, a ne tek nakon izvođenja. 

Koje su preporuke Ministarstva graditeljstva u vezi s odabirom izvođača radova – pročitajte na Zelenoj zoni Zagrebačke banke.

Komentara 2

Avatar nitko i ništa
nitko i ništa
15:55 26.05.2015.

iz vlastitog iskustva Vam mogu reći da NIKADA majstorima ili "majstorima" NE plačate unaprijed niti cijeli niti umanjeni iznos,apsolutno plačajte nakon kompletno napravljenog posla....ipak je ovo balkan u kojem je laž religija...na moju veliku žalost

CE
Centar Energetske Efikasnosti
08:20 05.06.2015.

Do sada je iskorišteno gotovo 2000/10.000 subvencija na kupnju A+++ uređaja. Posjetite Centar Energetske Efikasnosti na internetu jer jedan klik vas dijeli od najpovoljnijih cijena na tržištu! Gratis dostava do vaših vrata!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije