Revolucionarna ideja

Drvoredi na “pogon” gljiva služit će kao javna rasvjeta

stablo
Foto: Promo fotografije
1/2
31.03.2014.
u 00:00

Drvoredi na gradskim ulicama u funkciji javne rasvjete zvuče, a sudeći po priloženim fotografijama, i izgledaju kao znanstvena fantastika. No ekološki osviještenom danskom dizajneru Daanu Roosegaardeu to bi mogao biti projekt karijere kojem su jedina prepreka strogi zakoni Europske unije.

Naime, on već neko vrijeme istražuje kako iskoristiti svjetlosne karakteristike jegulja, gljiva i krijesnica kako bi uzgojio stabla koja će noću sama generirati svjetlo i tako osvjetljavati okoliš.

– Puno možemo naučiti iz prirode i postići svjetlo bez upotrebe električne energije, solarnih ćelija ili baterija i da pri tom ne dobivamo račune. Stablo će svijetliti potpuno autonomno – uvjeren je Roosegaarde.

Foto: Promo fotografije

Njegov interes za pojavu koja se stručno naziva biomimikrijom dovela ga je do newyorškog sveučilišta na kojem je početkom ove godine uzgojena prva genetski modificirana biljka koja svijetli. Njen “autor”, znanstvenik Alexander Krichevsky stvorio ju je odvojivši DNK jedne morske bakterije i spojivši ga s genomom kloroplasta obične sobne biljke. Ona je tada emitirala bljedunjavo svjetlo iz svojih listova i stabljike, slično onome koje proizvode jegulje i krijesnice.

Danski dizajner sada radi na tome da sadnice ovih “čudnovatih” biljaka donese u Europu kako bi isprobao svjetlosnu instalaciju. No strogi zakoni EU ne dopuštaju donošenje ni korištenje genetski modificiranih biljaka na europski prostor.

Stoga će Roosegaarde pokušati pronaći način kako da zrelim stablima da svjetlosne “moći”, a da im ne naudi, i to uz pomoć gljiva koje imaju svjetleće karakteristike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije