najomiljenija

Druga polovica ljeta rezervirana je za ovu raskošnu cvjetnicu koja je popularnija i od ruže

cvijet dalija
Thinkstock
10.08.2022.
u 06:00

Cvatnja počinje od sredine ljeta i traje sve do prvih mrazova, jer su na mraz dalije vrlo osjetljive

Mnoge cvjetnice cvatu raskošno i nose krupne cvjetove, pa se po tome ne izdvaja ni dalija. No malo koja druga cvjetna vrsta, osim možda ruže, pojavljuje se u tako mnogo različitih boja i oblika. Njezini cvjetovi mogu biti jednobojni, dvobojni, višebojni, ili mogu na laticama nositi neki uzorak poput točkica, mrljica i sl. Nekada davno dalije su bile tipičan predstavnik seoskih okućnica. No s pojavom novih kultivara ta je cvjetnica ponovno postala popularna. Prihvatili su je najprije aranžeri cvijeća jer im omogućuje nevjerojatnu kreativnost. Bijele i nježnoružičaste dalije sastavni su dio vjenčanih buketa, a ostale boje nevjerojatno su pogodne za velike svečane aranžmane.

Foto: pixabay

Dalija je gomoljasta biljka i spada u porodicu glavočika, Asteraceae. Domovina joj je Meksiko. Za rast i razvoj traži plodno i vlažno tlo. Uspravna je i grmolika rasta te vrlo često visoke sorte trebaju potporanj. Listovi su joj tamnozelene boje složeni u parovima duž šuplje i glatke stabljike. Cvjetovi dolaze u svim bojama osim plave te u raznim oblicima. Cvatnja počinje od sredine ljeta i traje sve do prvih mrazova, jer su na mraz dalije vrlo osjetljive.

Foto: pixabay

Sadnja gomolja počinje početkom svibnja. Rupa za sadnju mora biti 15 cm, a razmak sadnje od 60 do 90 cm. Mlade pupove nakon sadnje treba pokriti slojem zemlje. Kada izboji potjeraju, a postoji mogućnost od mrazova treba ih zaštititi da se ne smrznu. Dalije tijekom vrućih ljeta treba obilato zalijevati i svaka 2 do 3 tjedna gnojiti otopinom kompleksnog gnojiva. Ocvale cvjetove treba redovito uklanjati. U jesen gomolje vadimo iz zemlje. Prije toga odrežemo uvenule cvjetove i stapke. Osušimo gomolje i uklonimo suvišnu zemlju. Spremimo ih u suhi treset u hladnu i zatamnjenu prostoriju.

Foto: Flora magazin

Primjena: niske sorte sade se u balkonske sandučiće te na gredice u skupinama, visoke sorte sade se na gredice ili u veće posude pojedinačno ili nekoliko u grupi, za rez, za vazu.

Foto: pixabay

Napomena: od jeseni do proljeća gomolji se spremaju u suhi treset i drže u hladnoj, mračnoj prostoriji. Prilikom dijeljenja gomolja u proljeće treba paziti da svaki gomolj ima bar jedno oko, jer inače neće moći proklijati.



 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije