ZA ZDRAVIJI ŽIVOT

Dilema: octom ili deterdžentom za pranje suđa protiv pesticida?

pesticidi voće povrće
Foto: Thinkstock
1/3
22.10.2014.
u 08:45

Blagi rastvor tekućine za pranje suđa možemo koristiti protiv štetnih kemikalija u voću i povrću koje kupimo. Saznajte i koja su prirodna sredstva za njihovo uklanjanje

Konzumacijom voća i povrća unosimo i ostatke pesticida kojima su tretirani kako bi se regulirao njihov rast i da bi bili zaštićeni od bolesti. Prema istraživanju Europske agencije za sigurnost hrane, provedenom u 27 zemalja, u 1,6 posto ukupnog broja uzoraka otkriveno je više od dopuštene koncentracije ostataka pesticida. Štetne kemikalije možete izbjeći kupovanjem voća i povrća od eko proizvođača ili jednostavno naučiti nekoliko recepata kojima ih možete sami ukloniti ili barem umanjiti. Postoje dvije vrste pesticida – jedni se apsorbiraju u biljku, a drugi ostaju na njezinoj površini.

Ne morate se brinuti za prve jer će se oni potpuno razgraditi i nestati do berbe, pa čak i ranije. Pravi problem su 'vanjski' pesticidi koji ostaju i nakon što ih operemo vodom prije konzumacije ili pripreme. Neki stručnjaci smatraju kako je pranje voća i povrća vodom posve dovoljno da bi se odstranili pesticidi, no veliki broj ih tvrdi suprotno. Jedno je sigurno – u vodi se s voća i povrća skida određeni broj bakterija i klica. No, je li to doista dovoljno? Nudimo vam nekoliko prirodnih sredstava za uklanjanje kemikalija, ali i jedan sasvim 'originalan', za kojeg će mnogi ustvrditi i da je posve nelogičan, budući da je riječ o deterdžentu. No, krenimo redom. Prije svega imajte na umu kako voće ne bi trebalo prati nakon kupnje, nego prije konzumacije, jer će se u suprotnom ubrzati razvoj bakterija.

Foto: pixabay

Iako pretpostavljamo da ste skeptični na savjete slavnih, naročito kada se odnose na kuhanje i održavanje kućanstva, mnogi su ipak poslušali savjet poznate glumice Julije Roberts koji je otkrila u emisiji Oprah Show te se osvjedočili u njegovu efikasnost. Ovaj njezin prirodni sprej za odstranjivanje pesticida možete upotrijebiti za većinu voća i povrća.

Sastojci: 1 čaša vode, 1 čaša bijeloga alkoholnog octa, 1 čajna žlica sode bikarbone

Pomiješate sve sastojke i ulijte ih u bocu koja ima nastavak za raspršivanje. Voće zatim poprskajte sa svih strana i ostavite da pripravak djeluje 5 do 10 minuta. Operite voće pod mlazom tekuće vode. Umjesto sode bikarbone možete koristiti limun: pomiješajte 1 žlicu limunova soka, 1 žlicu octa i 250 ml vode te u ulijte u bocu. Daljnji postupak je isti.

Foto: pixabay

Na prirodan način pesticide možete odstraniti i octom ili natrijevim kloridom odnosno kuhinjskom soli koja za sebe veže štetne kemikalije koje se nalaze u voću i povrću. Voće ili povrće umočite u vodu u koju ste dodali ocat (dvije šalice vode i pola šalice octa) i stavite da odstoji nekoliko minuta. Ako ste se odlučili za sol, držite plodove prije konzumacije oko sat vremena u vodi u kojoj ste otopili šaku soli, a zatim isperite mlazom hladne vode.

Nutricionistima pobornicima deterdženta kao najefikasnijeg sredstva protiv pesticida u hrani glavni argument jest taj da ni ruke ne možemo oprati bez sapuna, pa tako ni plodove koji sadrže pesticide. Kako ih tretirati deterdžentom? Načinite blagi rastvor tekućine kojom perete suđe te operite voće i povrće u njemu. Zatim ih dobro isperite pod mlazom vode i to temeljito.

>>Zimska riznica vitamina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije