umjetnost vrtlarenja

Devet ključnih faktora za pravilno zalijevanje biljaka ljeti - u vrtu i na balkonu

Shutterstock
03.07.2021.
u 07:00

Iako se zalijevanje čini jednostavnim, biljke treba znati zalijevati. važno je kakve potrebe ima koja biljka, koliko vode joj je previše, a koliko premalo

Zalijevanje biljaka čini se jednostavnim, ali s time se mnogi od nas muče. I to zato što postoje mnoga pravila zbog kojih treba znati točno kada i koliko često zalijevati koju biljku. Pomoći ćemo vam da bolje osjetite kako pravilno zalijevati biljke. Osim toga, imamo savjete o tome koju vrstu vode najbolje koristiti za biljke i kako prepoznati znakove prekomjernog zalijevanja. Jednom kada počnete slijediti naše smjernice, više nikad vam biljka neće propasti. Posebnu pažnju zalijevanju biljaka posvetite tijekom velikih vrućina i sušnih razdoblja, mnoge biljke takav period ne mogu preživjeti bez veće količine vode, no ima i onih kojima vrućina i suša zapravo – gode!

Foto: Shutterstock

Idealna temperatura

Voda mlake temperature bolja je od tople ili hladne. Naime, i topla i hladna voda mogu oštetiti biljke i zato je najbolje napuniti kantu za zalijevanje i uvijek je imati spremnu.

Znakovi iz prirode

Ne trebaju sve biljke jednaku količinu vode, pa ako niste sigurni koliko vašoj biljci treba, koristite znakove iz prirode. Važno je znati i iz kojeg podneblja koja biljka potječe, to je dobar indikator i za zalijevanje.

Foto: Shutterstock

Pravo vrijeme

Zalijevanje ujutro je poželjnije nego ono večernje. Tako biljke imaju priliku sušiti se i brže isparavati tijekom dana kada su temperature više.

Nije uvijek sve samo u vodi

Ako je tlo stalno suho, a listovi počinju žutjeti, možda biljci treba dati više vode. Ako voda ne poboljša stvari, treba prilagoditi temperaturu ili razinu svjetlosti koju biljka dobiva. Za balkonsko cvijeće to znači premještanje u polusjenu.

Foto: Shutterstock

Veliki zahtjevi

Proljetno-ljetna suša nije uvijek vidljiva oku, a može prouzročiti velike štete na biljnom materijalu. To je vrijeme kad biljke najviše rastu, razvijaju se korijenje i listovi, otvaraju se cvjetovi. I tada biljke trebaju najviše vode.

Travnjaci su 
u prednosti

Vodu trebaju i travnjaci, iako će oni ipak lakše sve preživjeti jer vlati trave stvaraju krošnjicu koja zasjenjuje tlo i tako sprečava njegovo isušivanje.

Foto: Shutterstock

Bitna je vrsta tla

Ritam zalijevanja tijekom dana određuje se prema vrsti tla – u pjeskovitu tlu voda brzo odlazi u dublje slojeve, a u glinenu ostaje na površini, s koje veći dio i ispari. Kad je o travnjaku riječ, za zalijevanje treba tri do pet litara po kvadratu.

Najbolja metoda

U cvjetnjacima je, nemate li sustav navodnjavanja, najbolje pustiti vodu da teče u tlo i da ga dobro namoči. Zalijevanje crijevom dobro je samo ako cvijeće zalijevate tik uz korijen.

Nikad ne 
zalijevajte po lišću

Cvijeće uglavnom nije dobro zalijevati po lišću. Za ruže zalijevanje po lišću može biti i pogubno jer se lako razvije pepelnica, a nakon nje dolaze i druga oboljenja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije