sadite!

Dajte šansu ovoj biljci, odličan je ukras na balkonu ili u vrtu, a jako je zdrava!

vrt povrće
Thinkstock
16.04.2021.
u 07:45

Lako se uzgaja i možemo je imati cijele godine na tanjuru, samo trebamo pratiti sjetveni kalendar i saditi pogodne vrste u određeno vrijeme godine. Imajući u vidu aktualno godišnje doba, sredinom travnja sade se zelene salate iz porodice kristalki

Zelena salata vjeroajtno je najraširenija povrtna vrsta u svijetu - prema podacima UN-a proizvede je se godišnje preko 23 milijuna tona, a najveći proizvođači su Kina, SAD i Španjolska. 

Foto: pixabay

Lako se uzgaja i možemo je imati cijele godine na tanjuru, samo trebamo pratiti sjetveni kalendar i saditi pogodne vrste u određeno vrijeme godine. Imajući u vidu aktualno godišnje doba, sredinom travnja sade se zelene salate iz porodice kristalki.

Foto: screenshot/facebook

U njihovim plodovima moći ćemo uživati već krajem lipnja. To vrijeme ovisit će o nekoliko faktora - prije svega klimatskom području, vremenskim uvjetima i količini vlage. Naime, zelena salata voli vlažno i rahlo humusno tlo. I maslenke i kristalke zasadit ćete iz presadnica, a svoje mjesto mogu naći i u teglama i vertikalnim vrtovima na vašem balkonu.

Kako maslenke imaju manje glave presadnice ćete saditi na razmak 20x20 cm, a kristalke na razmak 30x30 cm. Prilikom sadnje treba paziti na tvrdoću tla - ako je ono više pjeskovito, tada na površinski sloj stavite treseta koji će zadržavati vlagu. Presadnice se sade plitko i to u vlažno tlo i nakon sadnje redovito zalijevajte salatu - otprilike dva puta tjedno, sve dok se se počnu glavičati.

vrt povrće
1/9

Osim salata, na gredice sad možete zasijati salatu, rotkvicu, radič, grašak, kupus ili krumpir. Također, u zemlju možete staviti lučice luka za luk koji ćete koristiti tijekom ljeta ili jeseni. Kad je riječ o povrću koje ste posijali u posude, sada je vrijeme da ih pikirate, odnosno da ih po mogućnosti stavite u kontejnere kako bi se dobro razvijale. 

Foto: pixabay

I za kraj, zapamtite, osim što je jako zdrava, salata je odlična ukrasna biljka stoga je slobodno zasadite i na balkonu i to uz cvijeće!

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
02:29 17.04.2021.

Samo budite vrlo oprezno ako imate puževe i štakore u blizini zbog prijenosa parazita. Salatu iz vrta treba jako dobro oprati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije