Balkoni

Cvjetna moda: imperativ je što šarenije cvijeće

cvjetna moda
Foto: Dom & Vrt
1/7
18.04.2014.
u 00:00

Na pragu nove sezone sve upozorava na to da će nas cvijeće pratiti i tijekom razdoblja „krize“.

Shvatili smo da pripremama za sadnju biljaka, koje će nas razveseljavati punih šest mjeseci, moramo posvetiti puno pažnje. Stoga moramo dobro razmisliti o kombinacijama boja, na balkone treba postaviti korita koja trebaju preuzeti dekorativnu ulogu.

Foto: Dom & Vrt

Znamo i da osnovicu nasada trebaju činiti otporne, „čelične“ biljke koje dobro poznajemo i s lakoćom nadziremo.

Novosti uvodimo promišljeno i dodajemo ih vrlo postepeno, kap po kap. Ipak, svi pomalo koketiraju s modom. Ona je ove godine obojena i ružičasto i ljubičasto i narančasto i crveno...

Pokazat ćemo vam nekoliko novih bisera u kombinacijama, a vi odaberite i svom balkonu ili terasi prilagodite ono što vam se najviše sviđa.

Birajte pravi supstrat

Ako ste pak skloni pratiti trendove, svakako investirajte u viseće posude za puzajuće vrste. Slapovi koji će se spuštati s vašeg balkona oduzimat će dah vašim gostima, ali i slučajnim prolaznicima.

Foto: Dom & Vrt

Dakako, pri uzgoju cvjetne rapsodije, da bi vam balkon što dulje bio obojen neodoljivim cvatom, trebate pomoć odličnih supstrata i hranjiva za cvatnju.
U vrtlariji vas za savjetovanje očekuju vrtlari, a vi morate imati sobom osnovne smjernice o bojama i vrstama biljaka koje želite, koritima koje imate i položaje gdje ćete saditi biljke.

Kada kupujete biljke, nabavite najbolji supstrat i hranjiva kojima ćete svojim ljepoticama održavati najbolju kondiciju najmanje 6 mjeseci.

Foto: Dom & Vrt

Odlična podloga za mlade biljke je petkomponentna zemlja za sobno i balkonsko bilje Plantella balkonia, koja sadrži sve potrebne elemente za početak razvoja biljaka, dobro zadržava vodu te sadrži dovoljno hranjiva za barem mjesec dana.

Korito prije sadnje do vrha napunite zemljom. Pazite na dubinu sađenja budući da preduboko posađenim biljkama, naročito uspravnim pelargonijama, donji listovi počnu brzo gnjiliti.

Bujniji učinak

Kada se mlade biljčice već sasvim naviknu na novi dom i iscrpe početna gnojiva iz petkomponentne zemlje, počnete ih prignojavati.

Jednom tjedno vodi za zalijevanje dodajte tekuće gnojivo za cvjetajuće biljke Plantella cvet obogaćeno vitaminima i morskim algama i na taj način ubrzate razvoj cvjetnih nastavaka te tako osigurate bujniji učinak.

Foto: Dom & Vrt

Za stručne savjete zovite na 01/ 621 39 66

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije