laka za uzgoj

Cvijet koji će biti divan ukras na balkonu mjesecima, zasadite iglicu

iglica
Flora magazin
14.04.2022.
u 13:54

Mjesto sadnje ovisi o klimatskim uvjetima. Ako su ljeta topla, zahtijeva više sjene. Voli humusom bogatu zemlju, koju redovito treba održavati vlažnom

Ove godine odlučili ste zasukati rukave i primiti se vrtlarenja? Ako planirate cvjetnjak, u vrtu ili na balkonu, a nemate vremena za puno brige oko biljaka, odličan izbor za vas ova je čudesna cvjetnica. Rod iglica, Geraniaceae, obuhvaća više od 300 vrsta koje rastu širom svijeta u umjerenim klimatskim zonama. Zato se mnogobrojne iglice razlikuju po visini i boji cvijeta.

Foto: Flora magazin

Rastu u obliku grma u visinu od 10 do 60 cm. Listovi su im nazubljeni i dlakavi, sastavljeni od režnjeva tamnozelene boje. Cvjetovi su sastavljeni od pet latica, bijele, plavo-ljubičaste i ružičaste boje. Iglica cvate jednom u proljeće, ljeto ili jesen, a rezanjem ocvalih cvjetova potiče se na drugu cvatnju u sezoni.

iglica
1/5

Mjesto sadnje ovisi o klimatskim uvjetima. Ako su ljeta topla, zahtijeva više sjene. Voli humusom bogatu zemlju, koju redovito treba održavati vlažnom. Razmnožava se dijeljenjem grmova u proljeće ili jesen. Ukorjenjuje se vrlo lako, samo treba održavati ravnomjernu vlažnost tla. Iglice su zbog svoje nenametljivosti idealni partneri mnogim raskošnim trajnicama u vrtu. Vrlo lijepo izgledaju u kombinaciji s božurima i perunikama. Njezina plavoljubičasta boja kombinira se s cvijećem ružičaste, crvene, narančaste, žute i bijele boje na gredicama i kamenjarima.

Foto: Zara Home

Primjena: za sadnju na gredice u kombinaciji s ostalim trajnicama, za gredice ladanjskih i seoskih vrtova, za vrtove u slobodnom stilu, za kamenjare.

Napomena: iglica se vrlo lako razmnožava dijeljenjem u proljeće ili jesen. Korijenov grumen se podijeli na nekoliko dijelova, a ako se održava ravnomjerna vlažnost tla, ukorijenit će se i grumenčić s vrlo malo korijenove mase.

Za svakodnevnu isnoiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije