radost pod zvijezdama

Procvala je prva cinija u svemiru

cinija
Foto: Thinkstock
1/2
01.02.2016.
u 13:00

Astronaut Scott Kelly javio je veliku vijest - nakon puno truda, procvala je njihova cinija. Projekt Veggie vodi NASA s ciljenom ispitivanja uzgoja biljaka za daleke misije

Nakon crvene salate i rajčice, u svemiru je procvjetala i prva cinija. Vijest je to koja je odaslana s Međunarodne svemirske stanici (MSS), a vijest je objavio američki astronaut Scott Kelly.

Cilj velikog projekkta Veggie, koji provodi američka svemirska agencija NASA, ima cilj ispitivanja uzgoja biljaka na na duge staze”, prije svega za misije na Marsu. Portal The Verge, koji je objavio Kellyjevu vijest, naglasio je kako uzgoj, na zemlji inače vrlo rasprostranjene i ne odviše zahtjevne biljke, nije bio nimalo jednostavan.

Problemi su počeli već nakon dva tjedna nakon što je cvijet počeo rasti. Voda koja je curila iz listova ukazivala je na višak unutarnjeg tlaka, savijanje listova da je biljka pod stresom, a višak vode uništavao je i korijen. Povećan je protok zraka u komori u kojoj je biljka rasla, no i to je praćeno s nizom problema.

Foto: pixabay

Zasađana cinija nije nimalo uživala u pruženoj joj mikroklimi, ali upornost se nakon godinu dana isplatila i cinije je procvjetala. U zemaljiski uvjetima cinija vole toplo i sunčano mjesto, dobro podnose sušu i cvatu cijelo ljeto i jesen, sve do prvih mrazeva.

Postoje oko 20 različitih vrsta cinija. Ova popularna biljka, koju često susrećemo i u našim privatnim i javnim vrtovima, u našim krajevima još zove i “lepi dečki”. Na svemirskoj postaji cinija je procvjetala u naranđastoj bolji. U našim vrtovima uživamo u nježnoružičastoj, grimizno i svjetloljubičastim, žutim, bijelim i brončanim cvjetovima koji mogu biti dvostruki ili jednostruki.

Cinije su siju u proljeće, a mogu se uzgojiti i iz presadnica. Kako bi doista cvala nekoliko mjeseci, valja joj uvijek uklanjati ocvale cvjetove kako se biljka ne bi npotrebno umarala i trošila energiju na stvaranje sjemena.

>>Lipa: simbol Slavena i stari lijek za bolesti dišnog i živčanosg sustava

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije