ZIMSKA LJEPOTICA

Ciklama, cvijet iskrenosti, voli kad joj je u sobi malo hladnije

Ciklama
Foto: Borna Filić/PIXSELL
13.01.2014.
u 00:00

Ciklami osigurajte period mirovanja, na vrijeme presadite, čuvajte od mraza i pazite da je u prostoru u kojem nije prevruće

Jedna od najtraženijih zimskih sobnih biljaka zasigurno je ciklama. I upravo ovih dana, nakon blagdana u kojima je na prvom mjestu potražnje božićna zvijezda, sve češće se traži u rasadnicima i trgovinama cvijeća. Ova višegodišnja biljka s podzemnom stabljikom u obliku gomolja pripada porodici Primulaceae (jaglaci). Prema starim vjerovanjima, ciklama je cvijet iskrenosti, ljubavi, sigurnosti i sreće. Tamo gdje ona raste, zlo nema moći. Ona poravnava račune i izglađuje nesporazume.

– Ciklama cvate elegantnim cvjetovima u širokoj paleti boja – od bijele, ružičaste, crvene, ljubičaste pa sve do dvobojnih kombinacija i latica čiji su rubovi kovrčavi – ističe Vesna Čuljat, magistra inženjerka hortikulture iz Zrinjevca. Biljku krase i specifični listovi srcolika oblika, a nerijetko znaju biti obrubljeni srebrnastom ili zlatnom čipkom.

Niže je bolje

Odabir ciklame prilagodite prostoru na kojem će stajati, možete birati između patuljastih, onih malo krupnijih, ciklama srednje veličine ili ciklama standardne veličine, koje narastu i do 30 centimetara u visinu.

I bez obzira na to kakvu biljku odaberete, ne zaboravite da dobro rastu u sjenovitim i svježim staništima i dobro podnose niske temperature – do 5 Celzijevih stupnjeva.

– Ciklame ne podnose pregrijane prostorije sa suhim zrakom, u takvima im i cvjetovi i listovi brzo uvenu. Najbolje ih je držati u prostorima koji se ne griju, u kojima je temperatura od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva. Treba im puno svjetla, ali ne smiju biti izravno izložene sunčanim zrakama. Idealan je istočni ili sjeverni položaj, prozor, trijem ili hodnik s puno svjetla – objašnjava magistra što je sve potrebno kako bi vam ciklama dobro uspijevala. A pravi ljubitelji ciklama pravilnom njegom uspijevaju održati svoju ciklamu za sljedeću godinu, kada će ih ona razveseliti novim cvjetovima. Kad cvate obilnije, cvjetovi i listovi su joj manji.

Zalijevanje i prihrana

– Dobro njegovana ciklama može cvjetati sve do ožujka. Za to vrijeme treba otkidati ocvale cvjetove, pažljivo zalijevati i redovito jednom tjedno prihranjivati – savjetuje V. Čuljat. U proljeće će ciklama prestati razvijati nove cvjetove, a tada prestaje i njezin rast. Tada joj treba osigurati period mirovanja, smanjiti zalijevanje i čekati dok se ne posuše svi listovi. Čim prođe opasnost od mraza, negdje tijekom svibnja, ciklamu možete iznijeti na balkon ili staviti u vrt. Ne zalijevajte je do sredine ljeta, a kad počne razvijati nove listove, presadite je.

– Gomolj držite na svježem i svijetlom mjestu i redovito zalijevajte. Na otvorenom može ostati do mraza, a tada je sklonite u prostoriju koja se ne grije – preporučuje V. Čuljat. Poslušate li savjete, ciklama će živjeti i cvjetati nekoliko godina.

Savjeti kako njegovati ciklame:

1. Kod presađivanja pazite na gomolj
Kad biljku presađujete, pazite da to bude nakon faze mirovanja, u kojoj ciklamu niste zalijevali. Kad krenu novi listovi, to je znak da je mirovanje završilo i da biljku treba presaditi. Ne zaboravite da je ciklama gomoljasta biljka i da pri sadnji pola njezina gomolja mora ostati iznad supstrata

2. Odaberite dobar supstrat
Kad je presađujete, možete koristiti univerzalni supstrat za biljke, no ciklama će biti zahvalna ako je presadite u specijalizirani supstrat

3. Voli zračnu vlagu, ali ne i mokro korijenje
Ciklamu pažljivo zalijevajte jer ne voli kad joj je korijenje mokro. Uklanjate li ocvale cvjetove i pazite li da u prostoriji bude odgovarajuća temperatura, ciklama će vam cvjetati i nekoliko mjeseci

4. Tko su štetnici
I ciklama ima svoje neprijatelje, najčešće je napadaju biljne uši. Primijetite li ih na vrijeme, uklonite listove na kojima su se pojavili

5. Što ne valja
Kad su novi listovi mali, a biljka ne cvate, treba je prihraniti. Smežurani i mlitavi listovi upućuju ne previsoku temperaturu i suhi zrak. Izravno sunce listove će spržiti. Kod napada nametnika listovi su izobličeni i ljepljivi, biljku prskajte insekticidom kako biste ih uklonili

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije