ZA VRTLARE POČETNIKE

Četiri ljetnice oko kojih se nećete morati puno brinuti

mali balkoni
Foto: Thinkstock
1/5
19.04.2020.
u 07:00

Nemate puno iskustva s uzgojem cvijeća a tako biste htjeli da vaš balkon ili terasa bude ispunjen šarenim mirisnim laticama i zelenilom? Krenite od onih najjednostavnijih vrsta....

Iako je travanj, idealno je vrijeme da promijenite odnosno uljepšate izgled vašeg balkona ili vrta sadnjom ne samo ljetnica, nego i trajnica te uredite kamenjar. Doista nećete pogriješiti ako ih zasadite sada. Već za dva tri-tjedna svo zelenilo će zaživjeti u punom zamahu.

mali balkoni
1/16

Uzmite jedno od idućih dana za posjet tržnici ili nekom vrtnom centru i odaberite najbolje ljetnice za svoj eksterijer. Treba vam osim zelenila još samo pravi supstrat i prihrana te adekvatne tegle. Ljetnice su inače sve one cvjetne vrste i biljke koje u istoj godini budu posađene, niknu, prolistaju i procvjetaju te na kraju daju sjeme.

Ljetnice će cvjetati jako dugo – uveseljavati će vas cijelo ljeto, sve do kasne jeseni i prvih mrazeva. Vrsta je doista bezbroj i zapravo, koju god posadite, nećete pogriješiti, a naročito efektno će izgledati ako kombinirate dvije ili više vrsta u jednoj tegli.

Ako nemate ideja što posaditi, a usto ste vrtlar početnik, predlažemo vam nekoliko vrsta koje nisu zahtjevne za uzgoj.

Foto: Promo fotografija

Bakope su specififčne po svojim sitnim prekrasnim cvjetovima najčešće u bijeloj, žutoj i ljubičastoj boji. Najatraktivnije su u visećim teglama. Potrebno im je puno vode i redovito zalijevanje, a uspjevat će najbolje u polusjeni.

Foto: pixabay

Sedumi ili žednjaci su vrsta sukulenata koji rastu u obliku grmova i idealni su za cvjetne gredice u vrtu ili okućnici ubrajaju se u najlepše i najmanje zahtjevne ljetnice. Imaju debele mesnate listove koji služe i kao spremnici vode. Otporni su na niske temperature, ali ne i visoke. Stoga ih zasadite u sjenovito mjesto.

Foto: Arhiva VL

Čuvarkuća je sukulent će izdržati i najvedće vrućine i nećete je trebati posebno njegovati niti previše zalijevati niti prihranjivati. Uspijevat će na najrazličitijim podlogama i ne treba puno zemlje tj. supstrata da bi se održala. Usto, cvjetat će od travnja sve do do rujna u prekrasnim cvjetovima ružičaste, bijele ili žute boje.

Foto: pixabay

Hortenzija, biljka poznata po velikim grmovima i loptastim cvjetovima vrlo je prilagodljiva pa stoga i savršena za naše vrtove. Cvjetne lopte mogu se naći u različitim bojama, što često ovisi o vrsti tla i činjenici je li hortenzija posađena na sjenovitom ili sunčanom mjestu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije