Reagirajte na vrijeme

Četiri bolesti koje napadaju rajčice

plijesan
Foto: Dom i vrt
09.06.2014.
u 00:00

Svoje nasade rajčica osigurajte na vrijeme, a kako to učiniti najkvalitetnije, pročitajte u tekstu

Svaki se proizvođač rajčice susreće s bolestima koje umanjuju proizvodne kapacitete. Rajčica je tijekom rasta izložena crnoj pjegavosti i plamenjači te baršunastoj i sivoj plijesni.

Plamenjača rajčice (Phytophtora infestans) rasprostranjena je u svim uzgojnim područjima, ali samo u izrazito povoljnim uvjetima uzrokuje propadanje berbe. Simptomi se javljaju u obliku sivih i tamnih pjega koje najprije zahvaćaju donje listove, javljaju se uglavnom na rubovima listova i nepravilna su oblika. Pjege nakon nekog vremena poprimaju prozirnu boju, zatim potamne i osuše se. Peteljke lista obično ostanu dugo zelene, a zaraženi plodovi prepoznaju se po tamnim udubljenim pjegama koje poprimaju brončanu boju. 

Crna ili koncentrična pjegavost (Alternaria solani) napada sve dijelove rajčice na kojima se pojavljuju pjege koje su u početku sitne i nepravilne, a kasnije postaju okruglaste i unutar njih vide se koncentrični krugovi. Ako se bolest ne zaustavi na vrijeme, listovi posmeđe i otpadnu. Bolest uzrokuje lezije na stabljici i prenosi se na plodove. 

Baršunasta plijesan (Fulvia fulva) bolest je koja se češće pojavljuje u plastenicima jer traži visoku zračnu vlagu, a prepoznaje se po maslinastozelenim mrljama na naličju lista. Bolest prvo napada donje listove jer je u tom dijelu veća vlažnost zraka. 

Siva plijesan (Botrytis cinerea) napada biljke u svim razvojnim fazama, a najčešće na mjestima mehaničkih oštećenja (zakidanje zaperaka). Na tim mjestima na stabljici vidljive su eliptične nekroze sivkaste boje. Za suzbijanje plamenjače na rajčicama preporučujemo korištenje pripravka Equation® Pro. Kratke je karence (7 dana) pa se može koristiti i za zaštitu rajčice u vrijeme između dviju berbi. Equation® Pro na rajčici se primjenjuje u dozi 0,4 kg/ha (40 g na 40-60 l vode na 1000 m²) u intervalima 8-10 dana. Pripravak počinjemo koristiti prije cvatnje pa sve do 7 dana pred berbu rajčice, uz maksimalno tri tretiranja tijekom jedne vegetacije. 

Primjena ovog pripravka ne utječe negativno na preradu rajčice. Za zaštitu od crne pjegavosti, baršunaste plijesni, ali i pjegavosti, hrđe i pepelnice koristite DIFCOR jer u dozi od 50 ml/1000 m² dokazano suzbija širok spektar bolesti na rajčicama, a može se primijeniti i na izuzetno širokom broju ostalih povrtnih i voćnih kultura. Sivu plijesan suzbijamo pripravkom PYRUS 400 SC u dozi 200 ml/100 l vode. 

Navedene pripravke možete po potrebi i miješati s time da nikada ne miješate koncentrirane pripravke nego ih razrijedite u manjoj količini vode. Kada miješate pripravke, prvo dodajte razrijeđene WP i WG formulacije, a nakon njih ME i SC formulacije.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
11:56 09.06.2014.

kakvo je pakiranje difcora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije