zelena ograda

Kupujete li jednu biljku za vrt ili balkon neka to bude - čempres!

čempres
Thinkstock
29.07.2020.
u 05:39

Od čempresovog drva napravljena su vrata Bazilike Sv. Petra u Rimu. Često se koristi i za sadnju zelenih ograda. Sadnice se tada sade na pola metra razmaka

Jedna od najjednostavijih i najefektniji dekoracija u dvorištu, vrtu ili na balkonu je čempres. No, jako je je bitno znati, ako želite da vam uspije i raste, da je važno kupiti onaj uzgojen na našem tlu. Čempresi iz egzotičnih zemalja, koji su, mahom, jeftiniji, vjerojatno se neće prilagoditi tlu koje prevaldava u nas.

Inače, čempres je dugovječno stablo koje u visinu raste i do 25 metara. Kora stabla smeđocrvene je boje tamnijih nijansi, koja u starijih primjeraka postaje svijetlosiva i puca u plosnatim ljuskama. Krošnje stabla različitih su oblika. Razmnožava se sjemenom i raste neobično velikom brzinom. Ne podnosi jake hladnoće, voli vlažan zrak, i nije osjetljiv na vrstu tla. U grčkoj mitologiji, čempres je povezan s Hadom, bogom podzemlja i mrtvih.

Foto: pixabay

Od čempresovog drva napravljena su vrata Bazilike Sv. Petra u Rimu. Često se koristi i za sadnju zelenih ograda. Sadnice se tada sade na pola metra razmaka. Lišće mu je ljuskasto, čvrsto prileglo uz četverobridne tanke izbojke poredane u četiri reda debljine od 1 mm.Češeri su mu dugi od 2,5 do 5 cm, u mladosti su zelenkasti, kasnije sivosmeđi ili pepeljasti. Sastavljeni su od 8 do 14 plodnih ljusaka koje sazrijevaju druge, a otvaraju se u rujnu treće godine. Zbog sadržaja aromatičnih ulja sjemenke su vrlo mirisne. Poslije ispadanja sjemenki češer ostaje na stablu i nekoliko godina.

Foto: pixabay

Primjena: Ljekovito eterično ulje čempresa tonizira, opušta, grije i općenito revitalizira cijelo tijelo. Koristi se za osvježenje masne i osjetljive kože te kod umornih i znojnih stopala. Za masažu se koristi u mješavini s drugim uljima.  Učinkovit je u masažama protiv celulita i abdomena u vrijeme mjesečnice.

Napomena: Kontraindicirano je kod mastoza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije